Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Ι. Γκλαβάκης: Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή σώζει ζωές
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Διατροφή που καθιερώθηκε από τον FAO να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο ευρωβουλευτής Ι. Γκλαβάκης καταθέτει τον προβληματισμό του και τις ανησυχίες του σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων του ανεπτυγμένου κόσμου. Όταν καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ήταν το 1945, που μόλις είχε τελειώσει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η φτώχεια και η ανέχεια μάστιζαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου. Η εξασφάλιση των απαραίτητων για την επιβίωση απαιτούσε αγώνα. Όμως και σήμερα τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι καλύτερα», σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Περισσότερα από 850 εκ. άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ 200εκ. παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από συμπτώματα κακής διατροφής, σύμφωνα με στοιχεία του FAO». Αλλά και στις λεγόμενες ανεπτυγμένες κοινωνίες το πρόβλημα έχει μια άλλη πιο δυσάρεστη όψη. Τα διατροφικά πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί στις μέρες μας έχουν σαν συνέπεια την εμφάνιση των λεγόμενων ασθενειών του σύγχρονου κόσμου, της αφθονίας. Η ιατρική κοινότητα επισημαίνει πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και λιπαρών έχει συνδεθεί με τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας, που είναι οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος. H μη υγιεινή διατροφή, επηρεάζει ακόμη και τα παιδιά, προκαλώντας παχυσαρκία». «Δυστυχώς αυτό το μοντέλο διατροφής έχει υιοθετήσει και ο ελληνικός πληθυσμός», συνεχίζει ο κ. Γκλαβάκης. «Έχει ξεχαστεί η παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή που έθρεψε γενιές ολόκληρες υγειών Ελλήνων και περιελάμβανε πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, λίγα κοτόπουλα και ψάρια και ακόμη πιο περιορισμένη κατανάλωση κόκκινων κρεάτων. Στην Ε.Ε. τα καρδιακά νοσήματα είναι υπεύθυνα για τους μισούς περίπου θανάτους (42%), ενώ κοστίζουν στην ευρωπαϊκή οικονομία πάνω από 165 εκ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι το 2020 η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνων) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως, ενώ το 1998 ήταν της τάξης του 60%». Και καταλήγοντας ο κ. Γκλαβάκης επισημαίνει πως «είναι κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα του διαιτολογίου μας και επιτακτική ανάγκη να σκεφτούμε όλοι μας πόσες ζωές θα σώζονταν αλλάζοντας μόνο τις διατροφικές μας συνήθειες. Η επιστροφή στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή θα είναι σωτήρια για τις επόμενες γενιές».