Εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα
Εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα
Με σύνθημα «όχι στο Grexit στην υγεία», ξεκίνησε χθες στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες μια εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο βέλγικο νοσοκομείο CHU Saint-Pierre, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, τους Γιατρούς του Κόσμου και μια σειρά νοσοκομείων υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ULB.
Στόχος της κινητοποίησης είναι, αφενός η συγκέντρωση πόρων που θα στηρίξουν έμπρακτα τους ασθενείς και τους γιατρούς στην Ελλάδα, και αφετέρου η συγκέντρωση υπογραφών σ' ένα κείμενο που απευθύνεται στις ευρωπαϊκές αρχές, και ζητά την επαναφορά του ελληνικού προϋπολογισμού για την υγεία στα προ της κρίσης επίπεδα.
«Το σημαντικότερο είναι να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι λαοί της Ευρώπης. Οι περικοπές στην υγεία στην Ελλάδα μας αφορούν όλους, γιατί χτυπούν μια θεμελιώδη αξία της Ευρώπης, που είναι η πρόσβαση στην υγεία», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο γυναικολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, Ιβόν Ενγκλέρ. O δρ. Ενγκλέρ είναι υπεύθυνος για ένα από τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ποσό που θα συγκεντρωθεί για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες είναι «τεράστιες» σε όλα σχεδόν τα τμήματα, ωστόσο προτεραιότητα δόθηκε στην αγορά θερμοκοιτίδων για τα δύο κέντρα νεογνολογίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην αγορά αντιδραστηρίων για το 1οΤμήμα Παιδιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Τα άλλα δύο έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την εκστρατεία αυτή, είναι o εξοπλισμός των μονάδων υγείας στη Βόρεια Εύβοια και η προσφορά φαρμάκων, καθώς και η υποστήριξη της καινούργιας Πολυκλινικής των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά, με επίκεντρο την ψυχική υγεία.
Οι μαρτυρίες
Την τρομακτική έλλειψη υλικών και προσωπικού στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της ελληνικής επαρχίας, πιστοποίησε ο φοιτητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο ULB, Αλέξανδρος Πόποτας. Ο ίδιος, αφού πέρασε κάποιους μήνες κάνοντας την πρακτική του στο Βόλο, έκανε λόγο για ελλείψεις βασικών υλικών, όπως είναι τα γάντια και οι γάζες αλλά και για μονάδες υγείας που είτε έχουν κλείσει, είτε αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Επιπροσθέτως, η Χριστίνα Σανίδα, γιατρός στο νοσοκομείο Saint-Pierre, μετέφερε προσωπική εμπειρία από την Ελλάδα του 2013, όπου αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο για ζήτημα επείγουσας ανάγκης, καθώς το δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο βρισκόταν ο ασθενής ομολόγησε πως δεν έχει τα μέσα να τον κρατήσει στη ζωή. Τέλος, ο Στέφανος Σαλεμπουράκης από το ελληνικό παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου, μετέφερε τις σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα των δημόσιων νοσοκομείων, τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι αριθμοί
«Αποκαλυπτικά» χαρακτηρίζουν ορισμένα νούμερα από την ελληνική πραγματικότητα της υγείας οι εμπλεκόμενοι στην εκστρατεία, τονίζοντας ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι γνωστά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Μεταξύ άλλων οι ιθύνοντες αναφέρθηκαν στις περικοπές κατά 50% των δημοσίων δαπανών για την υγεία από το 2008, στην άνοδο κατά 51% της παιδικής θνησιμότητας, στο ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού που είναι ανασφάλιστο και στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 45% μεταξύ 2008 και 2012.
Ζήτημα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
«Είναι ζήτημα αξιών. Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να έχουμε ως μοναδική αξία την οικονομία. Η Ελλάδα απειλείται από ένα άλλο Grexit, από μια έξοδο από την Ευρώπη της ιατρικής ορθοδοξίας. Αλλά αυτή η εκστρατεία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλες τις χώρες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προηγούμενα», επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ULB, Ντιντιέ Βιβιέρ κατά την παρουσίαση της εκστρατείας. Η καμπάνια www.UrgenceGrece.eu θα ξεκινήσει επίσημα το Μάρτιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.
Εκτός από τη συγκέντρωση δωρεών και υπογραφών, θα περιλαμβάνει και διάφορες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, όπως συνέδρια, ημερίδες, πώληση έργων τέχνης καθώς και μία μουσική βραδιά, στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, μετά το Σεπτέμβριο θα επιχειρηθεί η εξάπλωση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης σε διεθνές και πρωτίστως ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να αγγίξει αυτή η εκστρατεία τους πολίτες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.
Πηγή: real.gr