Βραχυκύκλωμα στα ΚΕΠ
Βραχυκύκλωμα στα ΚΕΠ
Με την κατάσταση να μην μπορεί να γίνει χειρότερη, έκλεισε αυτή η εβδομάδα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στα Γιαννιτσά. Οι ελλείψεις προσωπικού,, οι χαμηλοί μισθοί των συμβασιούχων και η ανεπαρκής εκπαίδευση τα οδηγούν σε σίγουρο μαρασμό.
Σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αναζήτησαν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με το χάος που προκλήθηκε από την κακή λειτουργία των συστημάτων για τη σύνδεση των ΚΕΠ με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στις 10:30π.μ. υπήρχαν περίπου εκατό πολίτες, οι οποίοι περίμεναν να εξυπηρετηθούν ενώ οι υπάλληλοι ήταν μόνο δύο και λίγο αργότερα ήρθε και μία τρίτη κοπέλα.
«Η εκπαίδευσή μας είναι απλώς ένα έγγραφο που στέλνεται από το υπουργείο και ό,τι βλέπουμε μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα υπόλοιπα τα μαθαίνουμε από τις διαμαρτυρίες των πολιτών όταν δεν έχει γίνει η δουλειά τους», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη ο κόσμος πάρα πολύς και αυτό συμβαίνει εδώ και πόσο καιρό. Νομίζω πως έχει φύγει και μία από τις κοπέλες που δουλεύουν εδώ, οι υπάλληλοι έχουν πολλά να κάνουν. Είναι τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, είναι το ΑΜΚΑ,… έπρεπε να υπάρχει οργάνωση και αυξημένο προσωπικό, ώστε να μην παιδευόμαστε έτσι όλοι μας» δήλωσε μία κυρία.
ΓΕΜΑΤΑ ΚΕΠ- ΑΔΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Επιπλέον, τον φόρτο εργασίας αυξάνουν οι εκδόσεις πιστοποιητικών που θα έπρεπε κανονικά να γίνονται από τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι να παραπέμπονται στα ΚΕΠ.
«Αν ο πολίτης πάει στην Αστυνομία για να βγάλει ταυτότητα του ζητούν πιστοποιητικό γέννησης και τον παραπέμπουν στα ΚΕΠ. Κανονικά θα έπρεπε η Αστυνομία να κάνει αυτεπάγγελτα την αναζήτηση του πιστοποιητικού» μας λένε οι υπεύθυνοι.
Όλες οι παραπάνω αρμοδιότητες επιβαρύνουν καταστήματα των ΚΕΠ, τα οποία δεν είναι επαρκώς επανδρωμένα».
Η εξυπηρέτηση των πολιτών αποδεικνύεται συχνά δύσκολη υπόθεση και αν αναλογιστούμε ότι είναι καλοκαίρι και πάρουν άδειες οι εργαζόμενοι, μπορούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η κατάσταση.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι η ταλαιπωρία που υφίστανται συχνά οι πολίτες μεγαλώνει εξαιτίας κάποιων κανόνων που ουσιαστικά ακυρώνουν το πνεύμα των ΚΕΠ, όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση των φωτοτυπιών, έστω και αν πρόκειται για μία σελίδα. Υπάρχει εγκύκλιος που απαγορεύει τις φωτοτυπίες, γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο…και να σκεφτεί κανείς ότι τα ΚΕΠ δημιουργήθηκαν για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και η δυσκαμψία του Δημοσίου…
χριστίνα κωστογλίδου παπαδοπούλου