Η πλήξη μάς σπρώχνει στα τηγανητά και στα γλυκά
Η πλήξη μάς σπρώχνει στα τηγανητά και στα γλυκά
Είναι επίσημο: η πλήξη και η ανία μάς ωθούν όντως στην κουζίνα προς αναζήτηση κάποιου εδέσματος που θα τονώσει το ενδιαφέρον μας - και αυτό συνήθως είναι κάτι ανθυγιεινό, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης στην οποία δύο ομάδες εθελοντών συμμετείχαν σε ισάριθμα πειράματα.
Στο πρώτο πείραμα 52 εθελοντές κλήθηκαν να υποβληθούν σε ένα τεστ προορισμένο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 45 εθελοντές οι οποίοι είδαν είτε ένα βαρετό είτε ένα αστείο βίντεο, έχοντας συνεχώς στη διάθεσή τους άφθονα υγιεινά και ανθυγιεινά σνακ, το βάρος των οποίων ζυγίστηκε πριν και μετά το βίντεο για να καταγραφεί πόσο και τι ακριβώς είχαν φάει.
Όπως είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS) που διεξήχθη στο Νότιγχαμ, τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος έδειξαν πως μετά την ολοκλήρωση του βαρετού τεστ οι εθελοντές ζήτησαν ως επί το πλείστον ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκά και πρόχειρα φαγητά.
Αντίστοιχα, στο δεύτερο πείραμα οι εθελοντές που έβλεπαν το βαρετό βίντεο κατανάλωσαν πολύ περισσότερα ανθυγιεινά σνακ.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όταν δεν νιώθουμε ενδιαφέρον από τη δουλειά, το σπίτι ή την κοινωνική μας ζωή, αποζητάμε τα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη τρόφιμα σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουμε αυτή την έλλειψη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάντι Μαν, από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ.
«Αυτό ως φαίνεται οφείλεται στην ντοπαμίνη, την χημική ουσία του εγκεφάλου που παράγεται όταν νιώθουμε ενδιαφέρον για κάτι».
Η δρ Μαν επισήμανε ότι τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες επίσης είχαν συσχετίσει την πλήξη με την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων.
Και κατέληξε: «Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν εκπαιδευτικές εκστρατείες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν την πλήξη, συμπεριλαμβανομένης της πλήξης στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Οι άνθρωποι που βαριούνται δεν πρόκειται να φάνε ποτέ καρύδια».