Η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών η λίμνη Μαρακάιμπο
Η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών η λίμνη Μαρακάιμπο
Η λίμνη Μαρακάιμπο της Βενεζουέλας ανακηρύχθηκε η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών, καθώς σε αυτήν συμβαίνουν περισσότερες αστραπές μέσα σε ένα έτος, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή υπάρχουν περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ αστράφτει 297 μέρες τον χρόνο.
Η «ανακήρυξη» βασίζεται σε μια νέα έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ 'Αλμπρεχτ των πανεπιστημίων του Σαν Πάολο της Βραζιλίας και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Λεκάνη του ποταμού Κόνγκο στην Αφρική και ιδιαίτερα η πόλη Κιφούκα με 205 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως.
Η διεθνής κατάταξη βασίζεται σε 16ετείς παρατηρήσεις της NASA από το διάστημα.
Η λίμνη Μαρακάιμπο βρίσκεται στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, στη βόρεια άκρη της οροσειράς των Άνδεων, και με έκταση 13.210 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής.
Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Βενεζουέλας μετά το Καράκας, και πλήττεται από συχνές νυχτερινές καταιγίδες, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοτιοαμερικανική λίμνη διαθέτει ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, που την καθιστούν ιδανική για την εκδήλωση αστραπών.
Πάντως, σε επίπεδο ηπείρων, η Αφρική παραμένει αυτή με τις περισσότερες αστραπές στη Γη. Έξι από τις δέκα περιοχές με τις περισσότερες αστραπές παγκοσμίως (Top 10) είναι αφρικανικές, οι περισσότερες γύρω από τη λίμνη Βικτόρια, καθώς και άλλες λίμνες στην ανατολική Αφρική, οι οποίες έχουν παρόμοια τοπογραφία με τη λίμνη Μαρακάιμπο.
Στο παγκόσμιο Top 500 των αστραπών, τα 287 μέρη με την μεγαλύτερη συχνότητα αστραπών βρίσκονται στην Αφρική και ακολουθούν η Ασία (87), η Νότια Αμερική (67) και η Βόρεια Αμερική (53).
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι περισσότερες αστραπές συμβαίνουν πάνω από την ξηρά (κυρίως κοντά σε μεγάλες οροσειρές) από ό,τι πάνω από θάλασσες, ενώ οι περισσότερες λαμβάνουν χώρα τις απογευματινές ώρες.