Ρομποτικό θερμοκήπιο «σώζει» τα ευρωπαϊκά δάση

Ρομποτικό θερμοκήπιο «σώζει» τα ευρωπαϊκά δάση
19 Μαΐου, 2016

Ρομποτικό θερμοκήπιο «σώζει» τα ευρωπαϊκά δάση

«Μοιάζει με συνηθισμένο κοντέινερ κι όμως στεγάζει ένα εξελιγμένο ρομποτικό θερμοκήπιο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών δασών. Για να μάθουμε πως, ταξιδέψαμε στη βόρεια Ιταλία» μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews, Χουλιάν Γκομέζ.

Σε ένα φυτώριο της πόλης Βαρέζε, ερευνητές φροντίζουν εκατοντάδες βελανιδιές, οξιές και πεύκα σαν μικρά μωρά.

«Έχουμε πολύ διαφορετικούς περιβαλλοντικούς αισθητήρες, τόσο στο εσωτερικό του κοντέινερ, όσο και στο θάλαμο ανάπτυξης.

Αυτοί οι αισθητήρες παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα.

Με το λογισμικό του υπολογιστή μπορούμε να ελέγξουμε την ταχύτητα περιστροφής μέσα στο θάλαμο ανάπτυξης και να μετακινήσουμε το ρομποτικό βραχίονα» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Ροσάρια Σανταμαρία, βιολόγος του πανεπιστημίου της Ινσούμπρια.

Οπτικοί αισθητήρες και μια στερεογραφική κάμερα ενσωματωμένη στον ρομποτικό βραχίονα, παρέχουν στους επιστήμονες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της υγείας και εξέλιξης των μικρών δέντρων.

«Με τις ενσωματωμένες κάμερες στο ρομποτικό βραχίονα παρακολουθούμε την ανάπτυξη των δέντρων.

Ακόμη και το Σαββατοκύριακο, με το κινητό μου τηλέφωνο και χάρη σε όλους τους αισθητήρες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, μπορώ να παρακολουθώ την όλη κατάσταση.

Για παράδειγμα βλέπω αν τα φώτα λειτουργούν σωστά» δήλωσε η Ροσάρια Σανταμαρία, βιολόγος του πανεπιστημίου της Ινσούμπρια.

Ειδικά LED's αναπαράγουν συνθήκες ημέρας και νύχτας, κάτι που βοηθά σημαντικά κάποια από τα είδη των δέντρων που καλλιεργούνται.

«Πριν από την κατασκευή του θαλάμου ανάπτυξης, κάναμε προκαταρκτικές μελέτες για να καθορίσουμε τις παραμέτρους καλλιέργειας: Ιδανική θερμοκρασία και υγρασία, αλλά και πόσα δέντρα χρειαζόμαστε, καθώς και την ένταση του φωτός. Αυτές οι παράμετροι είναι απαραίτητες, ώστε τα μικρά δέντρα να αναπτυχθούν σωστά και γρήγορα.

Πρέπει όμως η ρίζα τους να είναι ισχυρή, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να φυτευθούν σε ανοιχτό χώρο» δήλωσε η Τατιάνα Μαρράς, βιολόγος του πανεπιστημίου Τούσκια.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο, με στόχο να δείξουν ότι κάποια είδη φυτών μπορούν να αναγεννηθούν χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ενέργεια. Για να το πετύχουν αυτό, αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην μελέτη των αρχών της βοτανικής και της φυτολογίας.

«Ήταν ζωτικής σημασίας, για παράδειγμα, να κατανοήσουμε ότι το ύψος του δέντρου αποτελεί σημαντική παράμετρο ανάπτυξης.

Αυτό μας δίνει πληροφορίες όχι μόνο για το αν το μικρό δέντρο αυξάνεται σωστά, αλλά και για τον ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνει.

Έτσι αποκτούμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα της ανάπτυξης των δέντρων» υποστηρίζει ο Ντονάτο Τσιατάντε, καθηγητής περιβαλλοντικής & εφαρμοσμένης βοτανικής του Πανεπιστημίου Ισούμπρια.

Το πρωτότυπο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μεταφέρεται. Τροφοδοτείται με 20 φωτοβολταϊκά πάνελ και όπως λένε οι ερευνητές, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές.

Εκεί, συγκεκριμένα είδη δέντρων χρειάζονται για την αναγέννηση των δασών.

«Κάθε φυτό έχει συγκεκριμένα γονιδιώματα. Ο φελλός των Ισπανικών βελανιδιών για παράδειγμα, είναι κάπως διαφορετικός από τις γαλλικές ή τις ιταλικές βελανιδιές.

Με αυτό το πρωτότυπο, μπορούμε να αναπτύξουμε τα δέντρα σε κάθε χώρα, σε κάθε τόπο, χωρίς να ρισκάρουμε μια γενετική ρύπανση» υποστηρίζει ο Μπαρτολομεό Σιρόνε, δενδρολόγος του πανεπιστημίου Τούσκια και συντονιστής του προγράμματος «Zephyr».

Οι πρώτες μονάδες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε περίπου 6 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρώτοι πελάτες θα είναι δασικά φυτώρια, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι.

Σχόλια