Τσίπρας: Να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στο νέο Σύνταγμα
Τσίπρας: Να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στο νέο Σύνταγμα
Την ανάγκη αλλαγών και προοδευτικών τομών σε μία σειρά από τομείς, ανέδειξε χθες η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, υποστήριξε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης», αφού «η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης».
Σημειώνοντας, αντίθετα, ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών σε κράτος, πολιτικό σύστημα και θεσμούς, έδωσε το στίγμα της πρότασης που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.
«Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών», είπε. Υποστήριξε εξάλλου ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία βαθιά δημοκρατική τομή, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει μία πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021.
Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη "μεγάλη τομή" των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου, που ανέδειξαν –όπως είπε- την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα, δίνοντας εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε αμέσως μετά.
«Ιστορική τομή» χαρακτήρισε και το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, αφού κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μία μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό, ενώ αναφερόμενος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, υποστήριξε ότι οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή «να τελειώνουμε με το παλιό».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε πως βασική πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποτελεί η απλή αναλογική, που δεν θα επιτρέπει όμως σενάρια ακυβερνησίας, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι απόψεις για την αναλογικότητα του νέου εκλογικού νόμου διίστανται μεταξύ αυτών που επιθυμούν απλή και άδολη αναλογική και όσων θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα αναλογικότερο του σημερινού σύστημα με μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Επισημάνθηκε εξάλλου η ανάγκη κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν ακόμα ότι πρέπει να πάρει θέση και η αντιπολίτευση, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η συναίνεση, προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες.
Στο μεταξύ, τα παρευρισκόμενα μέλη της κυβέρνησης όσο και εκείνα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απασχόλησε η στρατηγική κυβέρνησης και κόμματος το επόμενο διάστημα. Τόνισαν την ανάγκη εξωστρέφειας, προκειμένου να αναδειχθούν τα καλά στοιχεία της συμφωνίας, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, χωρίς ενοχικά σύνδρομα.
Στο κλίμα του ότι αφού πέρασε η πρώτη δυσκολία, τα πράγματα θα καλυτερέψουν στο εξής, αποφάσισαν να κινηθούν εξωστρεφώς και "επιθετικά" με θετικό τρόπο στις επιτυχίες της κυβέρνησης, προκειμένου να ανακτήσουν τμήμα του χαμένου κύρους της το επόμενο διάστημα.
Τις θέσεις του κόμματος, δε, θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 25-26 Ιουνίου.
Πηγή: real.gr