Δήλωση της Θ. Τζάκρη για την χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης
Δήλωση της Θ. Τζάκρη για την χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η υφυπουργός κ. Θ. Τζάκρη για την απόφαση που ελήφθη κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης για προώθηση άμεσα και μάλιστα από το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμισης για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Όπως ανέφερε η κ Τζάκρη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη στήριξη της οικονομίας και των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων, που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση και την απουσία κοινωνικής προστασίας, αποφάσισε να χορηγήσει άμεσα ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που θα αφορά οικογένειες με συνολικό εισόδημα από 14.000 ευρώ έως 21.500 ευρώ ανάλογα με των αριθμό των τέκνων που θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από μισθούς και αγροτικά εισοδήματα, το οποίο θα κυμαίνεται από 700 ευρώ έως 1300 ευρώ και πάλι ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της οικογένειας.
Καταβολή επίσης ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ που θα αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) και τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ.
Και επίδομα ύψους 400 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ, τα Α.Μ.Ε.Α που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, τους νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα, τα απροστάτευτα παιδιά ν.4051/1960 και ΠΔ 108/83, τους οικονομικά αδύνατους (άπορους) δικαιούχους βιβλιαρίου, τους ανασφάλιστους ν.δ. 57/1973 και τους άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε επίσης ότι το μέτρο θα δώσει ανακούφιση σε 2,5 εκατομμύρια άτομα και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2009.
Και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η πράξη αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης, που μπορεί να μη λύνει τα συσσωρευμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των συμπολιτών μας, είναι όμως μια έκτακτη παροχή μέσα σε έκτακτες συνθήκες, αλλά και απέναντι στις χρόνιες παθογένειες του συστήματος κοινωνικής προστασίας που θέλουμε σταδιακά να εξαλείψουμε.-