Μουσειακό είδος θα γίνει το σπαράγγι αν…
Μουσειακό είδος θα γίνει το σπαράγγι αν…
Σύσκεψη και για το σπαράγγι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου στους Γαλατάδες, όπου συζητήθηκε η κατάσταση του προϊόντος. Το σπαράγγι ήταν μια από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες για τη χώρα μας πριν λίγα χρόνια, αλλά η αύξηση του κόστους παραγωγής και η έλλειψη στρατηγικής εξαγωγών το απαξίωσαν.
Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής του κύριου αποδέκτη, δηλαδή της Γερμανίας έκανε επιπλέον ζημία και σύμφωνα με τον πρόεδρο των σπαραγγοπαραγωγών, Φώτη Μαντζούκη όσοι είχαν πρώιμα και μάζεψαν μέσα στον Μάρτιο πήγαν καλά. Όπως αποδείχθηκε μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ήδη οι Γερμανοί έβγαλαν τα δικά τους και δεν είχαν ανάγκη τα ελληνικά. Δυστυχώς τους Έλληνες παραγωγούς, αυξάνουν συνεχώς τη δική τους καλλιεργήσιμη έκταση και ενώ πριν από 10 χρόνια καλλιεργούσαν 100 χιλ. στρέμματα σήμερα καλλιεργούν τα διπλάσια. Δηλαδή, βελτιώνουν την αυτάρκειά τους, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα εξαρτούνται καθόλου από το ξένο σπαράγγι.
Ο γραμματέας του Συλλόγου σπαραγγοπαραγωγών Πέλλας-Ημαθίας, Γιάννης Στογιαννίδης μίλησε στο ''Ράδιο Πέλλα'' για έλλειψη πολιτικής βούλησης στον τομέα των εξαγωγών και της διαχείρισης του προϊόντος. «Κινδυνεύει να μπει ταφόπλακα στους σπαραγγοπαραγωγούς» είπε χαρακτηριστικά. «Το σπαράγγι θα γίνει μουσειακό είδος. Θα λέμε ότι κάποτε είχαμε στο νομό μία τέτοια καλλιέργεια». Όσον αφορά το φλέγον θέμα των εγγυητικών επιστολών που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι αγρότες - εργοδότες προς τις τράπεζες για τους αλλοδαπούς μετακλητούς εργάτες γης, ο κ. Στογιαννίδης σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν τους εξασφαλίζει την επανείσπραξη του ποσού της εγγυητικής επιστολής όταν χωρίς δική τους υπαιτιότητα ο μετακλητός αλλοδαπός εργάτης δεν εμφανιστεί καθόλου ή αποχωρήσει νωρίτερα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να υπάρχουν σήμερα αγρότες οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίες καταβολές εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί πριν 1 και 2 χρόνια και δεν μπορούν να τις εισπράξουν παρ' ότι ο αλλοδαπός εργάτης για τον οποίο έχει καταβληθεί η εγγύηση έχει αποχωρήσει οικιοθελώς ακόμη και πριν ολοκληρώσει το χρόνο εργασίας για τον οποίο προσεκλήθη και ο οποίος μπορεί να βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα ή στη χώρα του. Επίσης, και από τον πρόεδρο και τον γραμματέα των σπαραγγοπαραγωγών τέθηκε το μείζον θέμα της αποζημίωσης του 2009. «Περιμένουμε από πέρυσι, ακόμη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κ. Μπατζελή όπως και οι προηγούμενοι έμειναν στις υποσχέσεις. Εμείς ζώντας μία ακόμη δύσκολη χρονιά, προσδοκούμε τις αποζημιώσεις του 2009» μας είπε ο κ. Μαντζούκης. Χριστίνα Παπαδοπούλου