Μήνυμα κουράγιου στους 33 μεταλλωρύχους στη Χιλή από τους επιζώντες των Άνδεων
Μήνυμα κουράγιου στους 33 μεταλλωρύχους στη Χιλή από τους επιζώντες των Άνδεων
Μέλη της ομάδας ράγκμπι της Παραγουάης, που είχαν καταφέρει να επιζήσουν για πάνω από δύο μήνες στις Άνδεις μετά από αεροπορικό δυστύχημα καταφεύγοντας ακόμη και στον κανιβαλισμό, έδωσαν μήνυμα κουράγιου στους παγιδευμένους μεταλλωρύχους στη Χιλή σε επικοινωνία τους με βίντεο αργά το Σάββατο.
Οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων είχαν συνομιλία μέσω βίντεο και με τους συγγενείς τους, έχοντας ο καθένας ένα λεπτό για να συνομιλήσει με τρεις δικούς του ανθρώπους.
Στον καταυλισμό Εσπεράνσα, κοντά στο ορυχείο, βρέθηκαν τέσσερις από τους 16 ουρουγουανούς παίκτες ράγκμπι που επέζησαν 73 ημέρες στις Ανδεις όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη το 1972.
Ο Χοσέ Λουίς Ινσιάρτε, ο Γκουστάβο Ζερμπίνιο, ο Πέδρο Αλγκόρτα και ο Ραμόν Σαμπέλα έφτασαν στο ορυχείο για να προσφέρουν την συμπαράστασή τους στους παγιδευμένους και τις οικογένειές τους.
Οι ίδιοι τους προέτρεψαν να δουν τη «θετική» πλευρά της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν νεκροί (σε αντίθεση με το περιστατικό του 1972). Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των παγιδευμένων αναμένεται να διαρκέσει μήνες.
«Όταν όλα θα έχουν τελειώσει και τα χρόνια θα έχουν περάσει, όταν θα είναι γέροι σαν και μας, τα προβλήματα αυτά θα φαίνονται τόσο ασήμαντα σε σχέση με τη χαρά της ζωής» ανέφερε ο Σαμπέλα.
Ο Ρενέ Αγκιλάρ, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης δήλωσε πως το γεωτρύπανο Strata 950 έφτασε σε βάθος 42 μέτρων και πως αργότερα ένα άλλο μηχάνημα θα αρχίσει να διευρύνει ένα από τα πηγάδια που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έχουν καταφύγει οι μεταλλωρύχοι.
Ερωμένες που ζητούν να μάθουν νέα, ανεπιθύμητοι συγγενείς που τους προσήλκυσαν οι αποζημιώσεις: η ιστορία των 3 μεταλλωρύχων που είναι παγιδευμένοι σε ορυχείο στη βόρεια Χιλή έφερε απρόσμενες εντάσεις στην επιφάνεια, οι οποίες βρίσκονται ωστόσο σε καλό δρόμο για να ξεπεραστούν, σύμφωνα με μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.
Παράλληλα, οι γυναίκες κάποιων παγιδευμένων μεταλλωρύχων βλέπουν να προκύπτουν ανταγωνίστριες που παρουσιάζονται ως ερωμένες των συζύγων τους και ζητούν να μάθουν νέα τους, δήλωσε η Μάρτα Φλόρες, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.
Οι ερωμένες «επέστρεψαν ήδη στα σπίτια τους και έχουν ηρεμήσει. Ελπίζουν ότι όταν οι μεταλλωρύχοι βγουν, θα λύσουν τα ερωτικά τους προβλήματα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα συνεργεία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με ξεχασμένους συγγενείς, στους οποίους γεννήθηκε ξαφνικά η επιθυμία να συσφίξουν εκ νέου τις σχέσεις τους με τους μεταλλωρύχους όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν αυτοί όταν βγουν από το ορυχείο.
«Τους είπαμε το ίδιο πράγμα: να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι οι μεταλλωρύχοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν βγουν» ανέφερε η Μάρτα Φλόρες. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό