Οι λαϊκές σβήνουν
Οι λαϊκές σβήνουν
Είμαστε εκτεθειμένοι στο πεζοδρόμιο υπό βροχή ή ζέστη, η κίνηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο λόγω της κρίσης κι έρχεται η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό μέτρο, για να μας αποτελειώσει. Οι λαϊκές αγορές θα σταματήσουν να λειτουργούν και να πωλούν φθηνά προϊόντα για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους". Με αυτά τα λόγια περιγράφει στη "Μ" ο Θωμάς Καρατζιούλας, παραγωγός λαϊκών αγορών, την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Προβλέπει δε το μέλλον δυσοίωνο, με την καθιέρωση ειδικής φορολόγησης και την υποχρέωση εγκατάστασης ταμειακών μηχανών στους πάγκους από την 1η Οκτωβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος.
Οι παραγωγοί, αντιδρώντας στον νέο τρόπο φορολόγησής τους, στην επιβολή ΦΠΑ 11% στα προϊόντα τους και τις ταμειακές, δεν θα στήσουν σήμερα τους πάγκους στις λαϊκές, κατερχόμενοι σε 24 πανελλαδική απεργία. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται στις 9 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, με τη συμμετοχή παραγωγών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, και στη συνέχεια πορεία από την Εγνατία οδό και τη Βενιζέλου ως τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. «Δεν συναινούμε στην ακρίβεια των λαϊκών αγορών και στην ώθηση του καταναλωτικού κοινού προς τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ", δηλώνει ο Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.
Δεν είμαστε εμπορικά καταστήματα
"Είμαστε οι μοναδικοί που πληρώνουμε πάνω από 2.000 ευρώ ετησίως, εκτός των λειτουργικών μας εξόδων για έναν χώρο 7 τ.μ., ποσό πολύ μεγαλύτερο από κάθε κατάστημα κατ' αναλογίαν του μεγέθους του πάγκου μας. Με τις ταμειακές θέλουν να μας εξισώσουν φορολογικά με τα εμπορικά καταστήματα, αλλά δεν μας έχουν εξισώσει μαζί τους όσον αφορά τα ποσοστά κέρδους που, για εμάς, είναι πάντα χαμηλότερα, ούτε έχουμε τη δυνατότητα επιδοτούμενων δανειοδοτήσεων από την πολιτεία, ούτε εντασσόμαστε σε αναπτυξιακούς νόμους, ούτε επιδοτούμαστε από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη υπαλλήλου. Η άδειά μας ισχύει για ένα έτος και όχι για πάντα, όπως στα καταστήματα", τονίζει ο κ. Κυριάκος Κοντραφούρης (φωτογραφία).
Η απόφαση του υπουργείου
Οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές ή πλανοδίως, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων τους, εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων και καταργείται η αυτοτελής φορολόγησή τους. Σε περίπτωση που κάποιος επιτηδευματίας διατηρεί και κλάδο πώλησης άλλων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ο κλάδος αυτός για την ένταξή του σε κατηγορία βιβλίων θα κρίνεται αυτοτελώς.
Το ποσό του φόρου θα υπολογίζεται με τον λογιστικό προσδιορισμό των εσόδων μείον τα έξοδα. Τα ποσά του φόρου είναι σταθερά, ανεξαρτήτως του πότε μέσα στη χρονιά ξεκινούν να εργάζονται, και για όσους έχουν άδεια που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες μειώνονται στο μισό και πληρώνονται με την ανανέωση της άδειας.
Τι ζητούν οι παραγωγοί
Ανάμεσα στα αιτήματα των παραγωγών είναι:
1. Να ανασταλεί η έναρξη ισχύος του νέου μέτρου για τις ταμειακές μηχανές μέχρι την οριστική επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.
2. Να μη δημιουργηθούν παραγωγοί που θα υπόκεινται σε διπλό φορολογικό καθεστώς.
3. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.
4. Ειδικός συντελεστής φορολόγησης 10%.
5. Φθηνό πετρέλαιο για τα τρακτέρ και τα θερμοκήπια.
6. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση όλα τα έξοδα για τη δραστηριότητα στη λαϊκή αγορά, όπως σακούλες, πάγκοι και αυτοκίνητα.
makthes.gr