Έγκαιρη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου
Έγκαιρη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου
ο οποίος πλέον έχει εγκατασταθεί και στην Ελλάδα, προτείνουν οι επιστήμονες. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί ένα σύστημα παρακολούθησης των κουνουπιών με την τοποθέτηση παγίδων σε διάφορες περιοχές, κάτι που πρέπει να γίνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011. Ταυτόχρονα, από τον ερχόμενο Μάιο και μετά, όλοι οι γιατροί θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να στέλνουν τα ύποπτα δείγματα για ιό του Δυτικού Νείλου στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ για ταυτοποίηση. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας απολογισμού για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου".
"Φέτος πρέπει να έχουμε καλό σχεδιασμό, έγκυρη έναρξη του προγράμματος και πιο αναλυτικό σύστημα παρακολούθησης, ώστε να μπορέσουμε να διαγνώσουμε εγκαίρως τους κινδύνους. Για το λόγο αυτό πρέπει από νωρίς να αποφασιστεί η κλίμακα του έργου, να δεσμευτούν οι αναγκαίοι πόροι και να ληφθούν οι αποφάσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Δεν μπορούμε από τώρα να πούμε πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι αεροψεκασμοί, μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες, ώστε να παρεμβαίνουμε εγκαίρως. Συνήθως τα προγράμματα ξεκινούν τέλος Απριλίου και οι αεροψεκασμοί γίνονται τέλος Μαΐου", τόνισε ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ Βασίλης Παπαβασιλείου.
Παράλληλα εξήγησε ότι πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες σε θέσεις που θα υποδείξουν ειδικοί επιστήμονες με εμπειρία, ανάλογα και με τη βιομορφολογία της κάθε περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν κουνούπια που είναι επικίνδυνα. Αυτό μπορεί να γίνει τους πρώτους δύο μήνες του 2011, αν και κανείς δεν γνωρίζει εάν έχουν εξασφαλιστεί πόροι για το σκοπό αυτό.