Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές
10 Φεβρουαρίου, 2010

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές

στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για να αρχίσουν άμεσα οι αναλογικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων, με βάση τις οποίες θα κριθεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις τις οποίες χορηγούν όσα είναι ελλειμματικά.
Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στόχος είναι η νέα λίστα να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους που θα μείνουν εκτός λίστας.
Πρόκειται για δύο από τις πέντε κινήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο καθεστώς για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και «λίφτινγκ» στην 37ετία.

ΒΑΡΕΑ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Με την ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής, αυτήν την εβδομάδα, αρχίζει η διαδικασία προκειμένου να μπει μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.
Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011.
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.
Όπως προβλέπεται στον νόμο Λοβέρδου, ο πίνακας των ΒΑΕ καταρτίζεται για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από 1/7.2011 για όλους τους εργαζομένους. Όσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31/12/2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Προ των θυρών βρίσκεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισμένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισμό της Αρχής.
Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων Πρόνοιας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση με την τρόικα.
Πάντως, οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 και οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μολονότι διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο», εντούτοις δήλωσε ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες οι αναπροσαρμογές που θα προκύψουν «δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή αντίστοιχη με αυτές που έγιναν στην κύρια σύνταξη».
Κι αυτό γιατί- όπως είπε- υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των επικουρικών ταμείων. Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν πορίσματα που η ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια