Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες ιατρικές δαπάνες θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες ιατρικές δαπάνες θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου
Και οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται από εφέτος στο "χτίσιμο" του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και η οποία σύντομα πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ειδικότερα, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν τις επισκέψεις σε γιατρούς και τα νοσήλια, θα μετρούν για το αφορολόγητο και οι δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα. Πρόκειται για όλες τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Υγεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο οποίος είχε εξαιρεθεί από τις δαπάνες για αφορολόγητο δεδομένου ότι μέχρι πέρυσι οι φορολογούμενοι είχαν ειδική έκπτωση από τον φόρο ( 10%) για τις ιατρικές δαπάνες τους.
Ωστόσο η φοροαπαλλαγή αυτή καταργήθηκε με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη κάλυψης του τομέα αυτού τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για λόγους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέγραψε απόφαση με την οποία εντάσσονται στη λίστα των δαπανών που οδηγούν σε κατοχύρωση του αφορολογήτου για το 2017 και οι δαπάνες της ομάδας Υγεία της ΕΛΣΤΑΤ οι οποίες αποτυπώνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Στην ομάδα αυτή, εκτός από τις αμοιβές γιατρών, τα φάρμακα και τα νοσήλια, περιλαμβάνονται μια σειρά από δαπάνες όπως φυσιοθεραπεία, μικροβιολογικές εξετάσεις, φακοί επαφής, γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοϊας, σφραγίσματα και καθαρισμός δοντιών.
Η απόφαση αυτή, έρχεται να διορθώσει μια γκάφα που άνοιγε «παράθυρο» φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα μετά την κατάργηση της έκπτωσης 10% για τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι φορολογούμενοι δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από τους γιατρούς αφού δεν «μετρούσαν» ούτε στο αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι οι γιατροί μέχρι τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να προμηθευτούν POS για να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.
Έτσι μετά τη διόρθωση που γίνεται, όλες οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους θα υπολογίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ.
Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα και τα νοσήλια στις δαπάνες που «μετράνε» στο αφορολόγητο και γίνονται με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής περιλαμβάνονται:
-Φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού
-Τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό
-Ιατρικά προϊόντα
-Γυαλιά μυωπίας
-Πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων
-Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός
-Οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης)
-Μικροβιολογικές εξετάσεις
-Φυσιοθεραπεία
Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄ κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν φέτος ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες που εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
Το ανώτατο ποσό e-αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.
Πηγή: madata.gr