Μεγάλη απήχηση «γνώρισε» η ημερίδα για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Μεγάλη απήχηση «γνώρισε» η ημερίδα για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων
1 Νοεμβρίου, 2017

Μεγάλη απήχηση «γνώρισε» η ημερίδα για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τον ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Σκύδρας.

 

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρηστή εκμετάλλευση και επεξεργασία των συσκευασιών, κυρίως πλαστικών, μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για σύγχρονες μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πέλλα αλλά και σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Τα αναπτυξιακά έργα που χρειαζόμαστε ως περιοχή και ως κοινωνία περιλαμβάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις και πρωτοβουλίες για την ανάταση της οικονομίας» ανέφερε σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, συνεχίζοντας τη δήλωσή της λέγοντας ότι «σίγουρα ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη ναυαρχίδα της τοπικής και περιφερειακής μας οικονομίας και είναι βέβαιο, ότι οι αγρότες παραγωγοί και επιχειρηματίες μοχθούν καθημερινά ώστε, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα να φτάσουν στους καταναλωτές με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας. Ωστόσο, πρέπει να ακολουθούνται από όλους οι κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και διαχείρισης των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την προστασία της προσωπικής και δημόσιας υγείας, τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής». Η κυρία Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την προετοιμασία και επιτυχή πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Εντεταλμένη σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας και οργανωτικά υπεύθυνη, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κυρίας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά η οποία δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας των παραγωγών ενώ, παράλληλα, τα προϊόντα της περιοχής μας έχουν κατακτήσει πολλές νέες αγορές. Ο υπερ-καταναλωτισμός και η μη ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης, έχουν οδηγήσει σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Συνεπώς, υπάρχουν πολλοί πρακτικοί, αλλά και ηθικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών διαχείρισης και ανακύκλωσης στην αγροτική παραγωγή».

Οι έγκριτοι ομιλητές με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους έθεσαν το σημαντικό θέμα στους παρευρισκόμενους από τη δική τους επιστημονική πτυχή. Ειδικότερα, ο κ. Τσομπάνογλου Κων/νος από τον  Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, ανέπτυξε τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, η κα. Θεοδωρίδου Σοφία από το Κέντρο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Έδεσσας Γιαννιτσών, μίλησε για τη συμβολή της ‘ατζέντα 2030’ του Ο.Η.Ε στην προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στα απόβλητα των φυτοφαρμάκων. Από την πλευρά του ο κ. Πελεκάνος Μηνάς από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ), ανέπτυξε τη μεθοδολογία, τις δράσεις και τα αποτελέσματα των ανά την Ελλάδα πιλοτικών προγραμμάτων συλλογής και ανακύκλωσης κενών πλαστικών φιαλών φυτοφαρμάκων με ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται στο Δήμο Πέλλας. Η κα. Λαμπάδα Στέλλα από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Πέλλας, ανέφερε προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των κενών συσκευασιών και τη σημασία της μετατροπής τους από «επικίνδυνα» σε «μη επικίνδυνα», ώστε να μειωθεί το κόστος  διαχείρισης και να μην επιβάλλονται πρόστιμα καθώς η ρύπανση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Έπειτα, ο κ. Μαρνασίδης Συμεών, οργανωτικά υπεύθυνος από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Πέλλας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του αναφορικά με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης στις αναπτυγμένες χώρες, τις παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων πλαστικών φιαλών κατά καλλιέργεια και κατά Δήμο της Π.Ε Πέλλας και έκανε προτάσεις αναφορικά με την ορθή διαχείρισή τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης Εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το θέμα της ημερίδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, οι κ.κ. Δήμαρχοι Έδεσσας Τάκης Γιάννου και Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος αντίστοιχα, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Αλμωπίας Στέφανος Αβραμίκας, Έδεσσας Μιχάλης Σαμλίδης και Σκύδρας Θεμιστοκλής Κρητίδης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου Καρασμάνη, και πλήθος ενδιαφερόμενων πολιτών.

Στο τέλος της ημερίδας συζητήθηκε και θα δρομολογηθεί άμεσα η σύσταση μιας επιστημονικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας  και ιδιώτες, με στόχο την εκπόνηση και κατάθεση μιας εφαρμοστέας μελέτης, για την συλλογή και την ανακύκλωσή των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σχόλια