Ξεκίνησε το Διασυνοριακό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Στρυμόνα στις Σέρρες

Ξεκίνησε το Διασυνοριακό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Στρυμόνα στις Σέρρες
Δεκέμβριος 12th, 2017

Ξεκίνησε το Διασυνοριακό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Στρυμόνα στις Σέρρες

 

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Σέρρες η εναρκτήρια συνάντηση για το διασυνοριακό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα ειδικά για την περιοχή των Σερρών, ενώ στην παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας, παρουσίασε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή.

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία των τεσσάρων Περιφερειαρχών από τις περιοχές της Βουλγαρίας, που συμμετέχουν επίσης στο στρατηγικό έργο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του Στρυμόνα «Flood Protection».

Το έργο εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ιnterreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ (4,2 εκ. ευρώ για την πλευρά της Βουλγαρίας και 7,3 για την πλευρά της Ελλάδας). Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και τεσσάρων Περιφερειών της Βουλγαρίας: Μπλαγκόεβγραντ, Χάσκοβο, Σμόλιαν και Κάρτζαλι.

«Αρχίζουμε την υλοποίηση ενός ακόμη πολύ σημαντικού έργου για τις Σέρρες, που θα συμβάλλει στην προστασία της ζωής, των περιουσιών, του μόχθου και του κόπου των συμπολιτών μας. Πριν από δυόμιση χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε κινηθεί άμεσα, φροντίζοντας για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο Στρυμόνα. Είχα πει τότε ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται και τα οποία δυστυχώς, δεν είχαν γίνει για δεκαετίες, όταν μάλιστα υπήρχαν και ήταν διαθέσιμοι οι απαραίτητοι πόροι. Ξεκινήσαμε λοιπόν, άμεσα τις μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των Σερρών και ταυτόχρονα αναζητήσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις, ώστε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά, το Νομό. Νιώθω σήμερα ικανοποίηση, γιατί αυτό το οποίο αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα και για το οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά, ξεκινάει να υλοποιείται. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και ξεκινάμε τα έργα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μέσα από το έργο «Flood Protection» θα γίνουν κοινές και συντονισμένες αναβαθμίσεις των υφιστάμενων, καθώς και κατασκευή νέων προγραμματισμένων υποδομών, στις τρεις λεκάνες απορροής των ποταμών Στρυμόνα, Έβρου και Άρδα και στις δύο πλευρές των συνόρων, όπως και στη Λίμνη Κερκίνη, ενώ παράλληλα θα γίνει ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων υποστήριξης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα προχωρήσει στη στεγάνωση τμήματος μήκους 1.150 μέτρων του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης, ενώ παράλληλα θα εγκαταστήσει αρθρωτό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας μήκους 1.300 μέτρων, καθώς και τέσσερις αντλίες για την απάντληση υδάτων.

Επίσης, θα γίνει αξιολόγηση των εδαφοϋδατικών χαρακτηριστικών της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία ειδικού σχεδίου διαχείρισης της διάβρωσης στη λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα και εξειδίκευση των επιπρόσθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται να γίνουν στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, εκτός του κομβικού έργου «Flood Protection», η Περιφέρεια αρχίζει σειρά παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας των Σερρών: «Ειδικά για τον ποταμό Στρυμόνα, έχουμε διασφαλίσει επιπλέον 2,5 εκ. ευρώ από τον τακτικό μας προϋπολογισμό, προκειμένου να στεγανοποιήσουμε άλλα 1.150 μέτρα από το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης. Ένα έργο για το οποίο ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και είναι στη φάση υπογραφής της σύμβασης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2018. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε, εκτός από την προστασία του κάμπου των Σερρών, και τη διασύνδεση των χρηματοδοτικών εργαλείων, του εθνικού μας προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του Interreg, κάτι το οποίο αποτελεί ζητούμενο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε επίσης στα τέσσερα νέα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα των Σερρών, σε ισάριθμους χειμάρρους, που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 6,4 εκ. ευρώ:

1.Χείμαρρος Καστρόλακκα: Προϋπολογισμός 530.000 ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση του χειμάρρου σε συνολικό μήκος 1.850 μέτρων.

2.Χείμαρρος Ευκαρπίας: Προϋπολογισμός 2,8 εκ. ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση τμήματος του χειμάρρου σε μήκος 1.594 μέτρων.

3.Τάφρος Σησαμιάς: Προϋπολογισμός 2,1 εκ. ευρώ. Προβλέπεται  διευθέτηση της τάφρου σε μήκος 4.590 μέτρων.

4.Χείμαρρος Δυτικού Γαζώρου: Προϋπολογισμός 970.000 ευρώ. Προβλέπεται διευθέτηση του χειμάρρου σε μήκος 1.033 μέτρων.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ενδεικτικά μερικά ακόμη από τα σημαντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες:

-Αποχετευτικά και έργα επεξεργασίας λυμάτων σε Νιγρίτα, Τερπνή και Δήμο Εμμανουήλ Παππά, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.

-Συντηρήσεις του οδικού δικτύου των Σερρών, που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις οποίες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί με περισσότερα από 8 εκ. ευρώ από τον τακτικό της προϋπολογισμό.

-Επιπλέον 5 εκ. ευρώ, που εξασφάλισε η Περιφέρεια, διατίθενται για έργα που ξεκινούν το 2018 στα οδικά δίκτυα: Σερρών – Νέας Ζίχνης – Αλιστράτης και Σερρών – Νιγρίτας – Αμφίπολης.

Παρόντες στην εναρκτήρια συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών Αθανάσιος Μασλαρινός και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχόλια