Θ. Τζάκρη Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018
Θ. Τζάκρη Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018
Στη Βουλή, ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2018, μίλησε σήμερα η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Στην ομιλία της η κ. Τζάκρη τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας μας σε μια νέα περίοδο άρσης των αβεβαιοτήτων και μακράς οικονομικής σταθερότητας.
Στη συνέχεια η βουλευτής αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας: «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κοινωνικό μέρισμα ύψους 727 εκ ευρώ που διανεμήθηκε ήδη φέτος από την κυβέρνηση. Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει περίπου το 1/3 του ελληνικού λαού, η μέση ενίσχυση είναι άνω των 500 ευρώ και προέκυψε από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και από τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που διαπραγματεύτηκε και πέτυχε για το 2017 αυτή η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα λάβουν 55.000 άνεργοι νέοι ως 24 ετών. Επίσης στον προϋπολογισμό του 2018 έχει εγγραφεί κονδύλι της τάξης των 700 εκ ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με στόχο την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων και την μείωση της παιδικής φτώχειας».
Όσον αφορά στα ζητήματα της πορείας της οικονομίας, η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε: «Κι ενώ για φέτος αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,6% από 1,8%, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82 % του ΑΕΠ (αν και ο στόχος του μνημονίου είναι 3,5%) ώστε να προκύψει υπερπλεόνασμα 600 εκ ευρώ τουλάχιστον για παροχές μερισμάτων. Στον νέο προϋπολογισμό οι μακροοικονομικοί δείκτες ανακάμπτουν, η ανεργία οδεύει μειούμενη, οι προβλέψεις για αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και των εξαγωγών είναι θετικές, οι συντελεστές παραγωγής είναι προσιτοί και η χώρα καθίσταται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Συντρέχουν ως εκ τούτου για πρώτη φορά οι δυναμικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν οι τρείς βασικοί πυλώνες της οικονομίας που συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου στη χώρα: οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η κατανάλωση» ανέφερε η βουλευτής.
«Για εμάς, βέβαια, το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας να αποκτήσει κοινωνικό αντίκρισμα, να μεταφραστεί δηλαδή σε νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα όμως μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να πολλαπλασιάσουμε τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα σε νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό θα το κάνουμε σε αγαστή συνεργασία με την κοινωνία. Θα αξιοποιήσουμε τα δικά της προτάγματα, τις δικές της προτεραιότητες, όπως αυτές καταγράφονται στα αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα» τόνισε επίσης χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.
Κλείνοντας την ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Μετά από 8 χρόνια μνημονίων επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα. Οι θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης πιάνουν τόπο. Η αισιοδοξία επιστρέφει. Η χώρα απελευθερώνεται από την πολιτική της τρόικα και επανακτά τον έλεγχο της μοίρας της. Αυτό σε καμιά των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι μετά το καλοκαίρι του 2018 θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Ούτε σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στην πριν από το 2010 κατάσταση. Η οικονομία μας δεν πρέπει επ’ ουδενί να διολισθήσει πάλι σε δημοσιονομική κρίση. Σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο και να χαράσσει μια περισσότερο ανεξάρτητη πολιτική με στόχο τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και την βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο απαλλαγμένο από τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Οφείλουμε σήμερα όλοι να ομολογήσουμε ότι βιώνουμε για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, με διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών, θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την επόμενη χρονιά, προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων, προϋποθέσεις ενθαρρυντικές για νέα επενδυτικά κεφάλαια και αγορές. Στόχος μας πρέπει να είναι να μετασχηματίσουμε το αφήγημα της επόμενης μέρας των μνημονίων σε μια πραγματικότητα που οριοθετείται από το θετικό πρόσημο μιας δίκαιης, για πρώτη φορά, ανάπτυξης, το προϊόν της οποίας θα το απολαμβάνουν όλοι, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και όχι προνομιακές μειοψηφίες. Αυτός ήταν και είναι ο στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης και αυτό θα κάνουμε πράξη έστω και αν περάσουμε από αρκετές συμπληγάδες και δυσκολίες. Δεν θα σταματήσουμε πουθενά μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας».
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας μας σε μια νέα περίοδο άρσης των αβεβαιοτήτων και μακράς οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2018 – 2021) στα έτη που ακολουθούν έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υλοποιηθεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα βιώσιμης και αειφόρου παραγωγικής ανασυγκρότησης με την παράλληλη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας των αδύναμων εισοδηματικών τάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κοινωνικό μέρισμα ύψους 727 εκ ευρώ που διανεμήθηκε ήδη φέτος από την κυβέρνηση. Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει περίπου το 1/3 του ελληνικού λαού, η μέση ενίσχυση είναι άνω των 500 ευρώ και προέκυψε από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και από τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που διαπραγματεύτηκε και πέτυχε για το 2017 αυτή η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα λάβουν 55.000 άνεργοι νέοι ως 24 ετών. Επίσης στον προϋπολογισμό του 2018 έχει εγγραφεί κονδύλι της τάξης των 700 εκ ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με στόχο την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων και την μείωση της παιδικής φτώχειας.
Κι ενώ για φέτος αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,6% από 1,8%, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82 % του ΑΕΠ (αν και ο στόχος του μνημονίου είναι 3,5%) ώστε να προκύψει υπερπλεόνασμα 600 εκ ευρώ τουλάχιστον για παροχές μερισμάτων.
Το μεγάλο «ατού» όμως του προϋπολογισμού είναι άλλο και θα οφείλεται ως επί το πλείστον και αυτή την φορά στα έσοδα του ΕΦΚΑ με τις προβολές να δείχνουν πλεόνασμα στον κοινωνικό προϋπολογισμό της τάξεως των 859 εκ. [ουσιαστικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές επιτυγχάνεται ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεονάσμα 3,5% χωρίς την ανάγκη εμπροσθοβαρούς εφαρμογής από το 2018 μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο (π.χ. μείωση αφορολογήτου) όπως κινδυνολογεί η αντιπολίτευση].
Στις αιτιάσεις δε της αντιπολίτευσης ότι δεν προχωρά η εκκαθάριση των συντάξεων για να εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2018 είναι δεδομένη η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στο θέμα των συντάξεων.
Στον νέο προϋπολογισμό οι μακροοικονομικοί δείκτες ανακάμπτουν, η ανεργία οδεύει μειούμενη, οι προβλέψεις για αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και των εξαγωγών είναι θετικές, οι συντελεστές παραγωγής είναι προσιτοί και η χώρα καθίσταται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Συντρέχουν ως εκ τούτου για πρώτη φορά οι δυναμικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν οι τρείς βασικοί πυλώνες της οικονομίας που συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου στη χώρα: οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η κατανάλωση.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της έξυπνης οικονομίας συντελούν στη δυναμική αναδιάρθρωσή της και την εξασφάλιση βιωσιμότητας των ρυθμών μεγέθυνσης.
Βέβαια η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών θα χρειαστεί χρόνο για να περάσει στην πραγματική οικονομία. Tο ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας να αποκτήσει κοινωνικό αντίκρισμα, να μεταφραστεί δηλαδή σε νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα όμως μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να πολλαπλασιάσουμε τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα σε νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό θα το κάνουμε σε αγαστή συνεργασία με την κοινωνία. Θα αξιοποιήσουμε τα δικά της προτάγματα, τις δικές της προτεραιότητες όπως αυτές καταγράφονται στα αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι στόχοι για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού είναι εναρμονισμένοι με αυτούς του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επίτευξή τους αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από το μνημόνιο. Η έξοδος βέβαια από την μνημονιακή πολιτική είναι συνδυασμός μιας σειράς προϋποθέσεων που επιδιώκεται να έχουν θετική κατάληξη.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να κλείσουν έγκαιρα τόσο η τρίτη όσο και η τέταρτη αξιολόγηση.
Στην συνέχεια θα πρέπει να προσδιοριστούν και τα μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματος σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα. Και βέβαια μεγάλο μέρος της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αφορά την αποσαφήνιση του μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη, την λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, έτσι ώστε αν έχουμε μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα έχουμε περισσότερα μέτρα για το χρέος, αν έχουμε μεγαλύτερους το αντίστροφο. Με αυτό τον τρόπο καθιστούμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην επιδίωξή μας για ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς στην οικονομία.
Αυτά τα στοιχεία δίνουν την βεβαιότητα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος θα μπει σε τροχιά βιωσιμότητας. Γι’ αυτό αποκλιμακώνονται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, γι’ αυτό κλιμακώνεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα και ανοίγει σταδιακά ο δρόμος για έξοδο στις αγορές και για το τέλος των μνημονίων. Θα πρέπει βεβαίως να συνεχιστούν με επιτυχία οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές για δανεισμό.
Με αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2018, τον επόμενο Αύγουστο η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία θα είναι δυνατή. Η κυβέρνησή μας θα επιδιώξει «καθαρή έξοδο» χωρίς νέο μνημόνιο, που θα στηρίζεται σε κοινή συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών της.
Βεβαίως μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει το σύνολο των προαπαιτουμένων, πολλά εκ των οποίων είναι και βαριά και δύσκολα ώστε να μην υπάρξει καμιά εκκρεμότητα προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά από 8 χρόνια μνημονίων επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα. Οι θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης πιάνουν τόπο. Η αισιοδοξία επιστρέφει. Η χώρα απελευθερώνεται από την πολιτική της τρόικα και επανακτά τον έλεγχο της μοίρας της.
Ξεφεύγοντας όμως από την προστασία των δανειστών, του ESM και του ΔΝΤ, η χώρα θα εκτεθεί σε δανεισμό στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος και μάλιστα με αποδόσεις όχι απαγορευτικές, που στη συνέχεια θα βελτιωθούν σημαντικά όσο βελτιώνεται ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ, όσο υπάρχει πραγματική αύξηση του ΑΕΠ και ως εκ τούτου πραγματική ανάπτυξη. Επίσης θα απομειώνεται σταδιακά το ρίσκο, θα αποκλιμακώνονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και θα ενισχύεται ο παράγων εμπιστοσύνη που είναι βασική παράμετρος που επηρεάζει τις αποδόσεις.
Επιπλέον η εμπιστοσύνη αυτή θα φέρει πίσω και άλλες καταθέσεις και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα για επενδύσεις.
Βεβαίως την επόμενη μέρα των μνημονίων θα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί με επιμονή και προσήλωση το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που έχει ξεκινήσει στη δημόσια διοίκηση και το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και να προωθηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν σημείο αναφοράς το νέο παραγωγικό πρότυπο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της οικονομίας.
Όλα αυτά για να έχουν επιτυχή έκβαση, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι χρειάζεται η ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι με τον προϋπολογισμό του 2018 ολοκληρώνεται με επιτυχία το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ανακτήσει η χώρα την απολεσθείσα ανεξαρτησία της ως προς το αποφασίζειν και να μπει κάτω από την καθοδήγηση της κυβέρνησής μας στην τροχιά της σταθερής και δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτό σε καμιά των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι μετά το καλοκαίρι του 2018 θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Ούτε σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στην πριν από το 2010 κατάσταση. Η οικονομία μας δεν πρέπει επ’ ουδενί να διολισθήσει πάλι σε δημοσιονομική κρίση. Σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο και να χαράσσει μια περισσότερο ανεξάρτητη πολιτική με στόχο τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και την βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο απαλλαγμένο από τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οφείλουμε σήμερα όλοι να ομολογήσουμε ότι βιώνουμε για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, με διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών, θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την επόμενη χρονιά, προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων, προϋποθέσεις ενθαρρυντικές για νέα επενδυτικά κεφάλαια και αγορές.
Στόχος μας πρέπει να είναι να μετασχηματίσουμε το αφήγημα της επόμενης μέρας των μνημονίων σε μια πραγματικότητα που οριοθετείται από το θετικό πρόσημο μιας δίκαιης, για πρώτη φορά, ανάπτυξης, το προϊόν της οποίας θα το απολαμβάνουν όλοι, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και όχι προνομιακές μειοψηφίες.
Αυτός ήταν και είναι ο στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης και αυτό θα κάνουμε πράξη έστω και αν περάσουμε από αρκετές συμπληγάδες και δυσκολίες. Δεν θα σταματήσουμε πουθενά μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας.