Θ. Τζάκρη – Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στα Γιαννιτσά η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών
Θ. Τζάκρη – Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στα Γιαννιτσά η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών
Παρουσιάστηκε στης 27 Μαρτίου 2018 στα Γιαννιτσά σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας - βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών.
Την μελέτη παρουσίασε ο Γεν. Διευθυντής του ΟΣΕ κ. Γρ. Σαμπατακάκης, ενώ μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Αθ. Βούρδας, ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γ. Κακουλάκης και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Π. Θεοχάρης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος, η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Κ. Ιγνατιάδου, εκπρόσωποι των Δημάρχων Πέλλας και Έδεσσας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Ν. Πέλλας", εκπρόσωποι φορέων κ.λπ.
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της ανέφερε τα εξής:
«Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης σκοπιμότητας - βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με επέκταση της γραμμής προς την Αλμωπία.
Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμο, για το οποίο έχουμε κάνει κατά καιρούς αρκετές αναφορές και συζητήσεις. Πέρυσι τέτοιο καιρό σε μια αντίστοιχη εκδήλωση παρουσιάστηκε η Αναγνωριστική Μελέτη Χάραξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης που εκπόνησε ο ίδιος ο ΟΣΕ. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επισκέφτηκε την Πέλλα και σε εκείνη την εκδήλωση ανακοίνωσε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για αυτό το σημαντικό έργο ήταν ήδη έτοιμη και θα παρουσιάζονταν άμεσα. Σήμερα, λοιπόν, είμαστε εδώ για να δούμε και να ακούσουμε τους αρμόδιους να την παρουσιάζουν.
Για όλους εμάς που ζούμε στην περιοχή, η σκοπιμότητα του έργου είναι αυτονόητη. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας για πολλά χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και με τη δημιουργία της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Ν. Πέλλας", η οποία διεκδικεί την σιδηροδρομική σύνδεση της Έδεσσας με την Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών από το 2007.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης συζήτησης για το δίκτυο μεταφορών στην Πέλλα. Σε αυτή τη συζήτηση, η πρότασή μας είναι σαφής: διεκδικούμε τα μεγάλα οδικά έργα, αλλά και την εναλλακτική του σιδηρόδρομου. Οι παρακάμψεις της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών είναι σημαντικές για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών. Παράλληλα, όμως, ο σιδηρόδρομος μπορεί να ενώσει τις αγροτικές περιοχές μας με τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας ένα μέσο πιο φιλικό στο περιβάλλον και μια δυνατότητα μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων μας με μικρότερο κόστος. Η μεταποίηση είναι η δύναμη της Πέλλας και ο σιδηρόδρομος μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξή της. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που λάβατε υπόψη στη μελέτη σκοπιμότητας και αυτή τη δυνατότητα και συμπεριλάβατε τη μεταφορά της τοπικής αγροτικής παραγωγής στις προοπτικές εκμετάλλευσης του δικτύου.
Ταυτόχρονα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος μπορεί να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, προσφέροντας έναν ακόμα τρόπο πρόσβασης σε περιοχές σημαντικές, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, η Έδεσσα, το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμάκτσαλαν και η Λίμνη Βεγορίτιδα, καθώς και τα Λουτρά του Πόζαρ. Η τοπική οικονομία όλων των Δήμων της Πέλλας μπορούν να έχει τα οφέλη του προαστιακού σιδηροδρόμου, αφού αποτελούν ήδη σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Επειδή, όμως, η πορεία του σιδηροδρόμου θα λειτουργεί και αντίστροφα, οφέλη θα υπάρχουν και για τη Θεσσαλονίκη. Για αυτό πιστεύω ότι το αίτημα θα πρέπει να είναι κοινό με τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του έργου μπορεί να εκπληρώσει του στόχους που έχει θέσει το Εθνικό Έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Για αυτό και διεκδικούμε το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου να αποτελέσει μέρος της δεύτερης φάσης του, η οποία περιλαμβάνει τη σύνδεση της χώρας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία. Το συζητήσαμε και με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στην επίσκεψή του στα Γιαννιτσά. Με το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου μπορούν να προσελκυστούν νέες επενδύσεις, καθώς και να υποστηριχθούν και νέα εμπορευματικά κέντρα της περιοχής, όπως το Αγροδιατροφικό Πάρκο στην Πετριά, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι,
Δε σας κρύβω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που ο δημόσιος διάλογος συνεχίζεται και μάλιστα έχουμε και απτά αποτελέσματά του. Ένα τέτοιο έργο απαιτεί συνέργειες και δημόσιες εκδηλώσεις σαν αυτή μπορούν να τις προσφέρουν. Και μιλώντας για συνέργειες:
- σήμερα, οι τοπικοί φορείς δίνουν το παρόν ώστε να τροφοδοτήσουν τη συζήτηση,
- η διοίκηση του ΟΣΕ είναι συνεχώς παρούσα, έχουμε συνεχή επικοινωνία και πολύ καλή συνεργασία,
- και το πιο σημαντικό: η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα τη θέλησή της να στηρίξει αυτό το έργο. Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το καταδεικνύει, κ. Βούρδα σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ μαζί μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία:
Πρώτον, πόσο σημαντικό είναι να προσδιορίσουμε το επόμενο βήμα. Ακούσαμε με ενδιαφέρον την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας-βιωσιμότητας. Εφόσον προκρίθηκε η σκοπιμότητα, είναι παράλληλα χρήσιμο να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα των οριστικών μελετών. Θα απαιτηθούν οριστικές μελέτες χαράξεων για την πλήρη ωρίμανση του έργου. Και με ικανοποίηση ακούσαμε ότι τόσο η οριστική μελέτη του έργου όσο και η υλοποίησή του θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό εργαλείο χρηματοδότησης Connecting Europe Facilities (CEF) , το οποίο θα εκδώσει σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το 2019.
Και δεύτερον, η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται καθώς το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε εξέλιξη. Το Συνέδριο θα συνεισφέρει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης μέρας, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό και τα έργα των επόμενων χρόνων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουμε ρητά ότι η Πέλλα διεκδικεί τα μεταφορικά έργα που της αξίζουν.
Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση θα δώσει ώθηση προς αυτή κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας».
Σύμφωνα με την μελέτη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή ακολουθεί την εξής χάραξη: