Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών: Αγκάθια η παραχώρηση της Εγνατίας και ο νόμος Κατσέλη

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών: Αγκάθια η παραχώρηση της Εγνατίας και ο νόμος Κατσέλη
18 Μαΐου, 2018

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών: Αγκάθια η παραχώρηση της Εγνατίας και ο νόμος Κατσέλη

Ο προβληματικός διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και η πιθανή παράταση του Νόμου Κατσέλη αποτελούν δύο από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση η οποία συνεχίζεται στο Χίλτον.

Από την αρχή της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και σήμερα το μεσημέρι εκλήθη εκ νέου στον χώρο των διαβουλεύσεων ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά το πρώτο του ραντεβού με τους θεσμούς ο κ. Σπίρτζης είχε ρίξει τις ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ και είχε υποστηρίξει πως αν είχε κάνει τον διαγωνισμό το υπουργείο του, αυτός θα είχε ολοκληρωθεί και μάλιστα με τριπλάσιο τίμημα.

Όσον αφορά τον Νόμο Κατσέλη εκκρεμούν η συμφωνία για τις αλλαγές που θα κάνουν πιο αυστηρό το πλαίσιο όπως έχουν ζητήσει οι δανειστές αλλά και αν θα αποδεχτούν το ελληνικό αίτημα για 12μηνη παράταση ισχύος του Νόμου.

Για σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί αλλεπάλληλες συναντήσεις για εργασιακά , αναπηρικά επιδόματα, δημοσιονομικά και φορολογικά (αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ).

Στόχος μέχρι το Σαββάτο το πρωί να υπάρχει ένα αρχικό draft επί του οποίου θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων

Σε περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε αυτό κατέληξαν θεσμοί και κυβέρνηση, σήμερα στην διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας έχουν επεξεργαστεί πακέτο συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση αυτή καθώς η απλοποίηση του πλαισίου αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Παράλληλα στη συνάντηση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και για τις οχλούσες δραστηριότητες και για την αναμόρφωση του πλαισίου θα αναζητηθεί η διεθνής εμπειρία και «καλές πρακτικές» από προηγμένες χώρες, όπως η Γαλλία.Ωστόσο η μεταρρύθμιση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου περίπου διετίας καθώς η διαδικασίες είναι περίπλοκες

Παράλληλα την ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και των οφειλών που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρήσεις το 2017 συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις των φορέων της αγοράς, τόσο του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνου Μίχαλου όσο και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ήδη έχει αποφασιστεί η ένταξη των χρεών και του προηγούμενου έτους καθώς ο ισχύον νόμος ορίζει ότι περιλαμβάνονται μόνο όσα χρέη δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016.

«Τα Επιμελητήρια εξαρχής είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσουν οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό περισσότερες επιχειρήσεις. Στις επαφές που είχαμε τόσο με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται τροποποιήσεις της ρύθμισης προς την κατεύθυνση των προτάσεων που είχαμε υποβάλει» δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη ρύθμιση εκτός της ένταξης των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, θα μειωθούν δραστικά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπλέον θα ενταχθεί το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες θα οφείλουν να αιτιολογούν πλήρως και εμπεριστατωμένα περιπτώσεις απόρριψης των αιτήσεων για την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αναφορικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αποδεσμεύονται όταν η επιχείρηση θα μπαίνει στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και τα χρήματα να θα μοιράζονται αναλογικά, ώστε να κρατά ρευστότητα και η επιχείρηση.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια