Την ανησυχία της εξέφρασε η ΠΕΔ-Κεντ. Μακεδονίας για την παράταση της κράτησης των δυο Ελλήνων αξιωματικών στις Τουρκικές φυλακές
Την ανησυχία της εξέφρασε η ΠΕΔ-Κεντ. Μακεδονίας για την παράταση της κράτησης των δυο Ελλήνων αξιωματικών στις Τουρκικές φυλακές
Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την παράταση της κράτησης των δυο Ελλήνων στις Τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη εξέφρασε στη διάρκεια της συνεδρίασης του, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, ενώ αποφάσισε μεταξύ άλλων να ζητήσει από την Ελληνική Πολιτεία να αναδείξει την υπόθεση στους Διεθνείς Οργανισμούς και τα Διεθνή Φόρα (ΝΑΤΟ, Ε.Ε κλπ.).
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε ότι:
*Η Τουρκική Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν παρέχει εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη. Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Είναι προφανές ότι με ευθύνη της Τουρκικής Πλευράς η υπόθεση εκφεύγει του νομικού της χαρακτήρα και αποκτά πολιτική διάσταση
*Να υπάρξει εξασφάλιση των εγγυήσεων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή παρατηρητών
*Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αναδείξει την υπόθεση στους Διεθνείς Οργανισμούς και τα Διεθνή Φόρα (ΝΑΤΟ, Ε.Ε κλπ.)
*Η ΠΕΔ-ΚΜ τάσσεται στο πλευρό των δυο στρατιωτικών και των οικογενειών τους
Όπως είπε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος κ. Κυρίζογλου, οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται παράνομα, αδικαιολόγητα και ανεπίτρεπτα στις Τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. «Έτσι παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρούμε ως δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα πρέπει να ζητήσουμε και από την ΚΕΔΕ από την Ένωση Δήμων Ευρώπης, αλλά και από την Ένωση Δήμων της Τουρκίας να ασκήσουν πίεση και να ζητήσουμε την παρέμβαση τους στην Τουρκική κυβέρνηση για να αφεθούν ελεύθεροι. Και αν πρέπει αυτό να αρχίσει μέσω της δικαστικής οδού να αρχίσει άμεσα αυτή η διαδικασία και κάποτε να τελειώσει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.
ΟΑΣΘ και Διόδια
Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ συζήτησε, μεταξύ άλλων, το μείζον ζήτημα του ΟΑΣΘ, λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες, των διοδίων, της ανεργίας εξαιτίας των πολύ υψηλών ποσοστών που καταγράφονται σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και το θέμα των Μετρόπληκτων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με τα διόδια, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ένταση, λόγω της δυσφορίας και των διαμαρτυριών των πολιτών της Θεσσαλονίκης και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) για τα νέα διόδια, τα οποία γίνονται σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. «Είναι απαράδεκτο να πηγαίνει κανείς και να επιστρέφει στο σπίτι του και να είναι αναγκασμένος να πληρώνει διόδια» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για το μείζον θέμα του ΟΑΣΘ, ανέφερε ότι καθημερινά οι Δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης δέχονται μεγάλες διαμαρτυρίες για τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν με τα λεωφορεία. Επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο του Οργανισμού, Στέλιο Παπά, ενώ τον κάλεσε να σταματήσει να πολιτικολογεί και να κάνει φτηνή κομματική πολιτική.
«Να σηκώσει τα μανίκια, να σκύψει στα προβλήματα και να κοιτάξει να τα λύσει. Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι υποζύγια να μεταφέρονται όπως μεταφέρονται από έναν ΟΑΣΘ απαράδεκτο. Τον καλούμε να σταματήσει να παρελθοντολογεί και να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους. Οι ίδιοι ως καλοί έναντι των κακών προηγούμενων υποσχέθηκαν να τα κάνουν όλα καλά. Όχι μόνο δεν τα έκαναν αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου.
Για το προσφυγικό
Την παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ προκάλεσε και η πρόσφατη βράβευση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στο προσφυγικό ζήτημα. «Χαρήκαμε για το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αναγνωρίστηκε βραβεύτηκε στην Σιγκαπούρη για την προσφορά του και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση. Όμως υπάρχει και ένα παράπονο και μια πικρία δικαιολογημένη, από μια σειρά Δήμων, όπως η Παιονία, με την Ειδομένη όπου φιλοξενήθηκαν 15.000 πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα και 1.000.000 πρόσφυγες συνολικά που πέρασαν από ένα μικρό χωριό 70 κατοίκων. Ποια είναι η μεγαλύτερη προσφορά, του Δήμου Παιονίας ή του Δήμου Θεσσαλονίκης που δεν είχε και δεν έχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων;» διερωτήθηκε ο κ. Κυρίζογλου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την εξίσου σημαντική ή πολύ μεγαλύτερη, όπως είπε, προσφορά των Δήμων, όπως ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και άλλων που είτε έχουν κέντρα φιλοξενίας, είτε συνεχίζουν εδώ και τρία χρόνια, τη δωρεάν αποκομιδή των απορριμμάτων. «Νομίζω ότι εδώ υπήρξε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα μέσω ΜΜΕ διαχείρισης του ζητήματος της βράβευσης και όχι ουσιαστική αναγνώριση αυτών που ουσιαστικά και πραγματικά προσφέρουν» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.