Ν.Δ.: Προσκλητήριο συμπόρευσης από Μητσοτάκη
Ν.Δ.: Προσκλητήριο συμπόρευσης από Μητσοτάκη
Μήνυμα πανστρατιάς όλων των γενεών και των «φυλών» της Ν.Δ., αλλά και προσκλητήριο συμπόρευσης όλων των πολιτών και κυρίως όσων της γύρισαν την πλάτη τους, αλλά και των απογοητευμένων ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ιστορικές περίοδοι που «οι κομματικές αποχρώσεις υποχωρούν και προβάλλει η ανάγκη να φύγει το σκοτάδι που σκεπάζει την κοινή μοίρα όλων μας», απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή τα 44α γενέθλια του κόμματος. Καθιστώντας ακόμη σαφέστερα τα ανοίγματα πέραν των κομματικών τειχών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το νέο σήμα του κόμματος, ως σύμβολο μιας παράταξης ανοικτής σε νέες ιδέες και πρόσωπα, ενώ μίλησε για σήμα «διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει», αλλά και «αφαιρετικό», ώστε «να μπορούν να προβάλλουν πάνω του ελπίδες και προσδοκίες κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας».
Όσο σαφείς και εκτεταμένες ήταν οι αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης Κων. Καραμανλή, εξίσου σαφές ήταν και το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει «μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικός διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα». Για να γίνει, όμως, αυτό, οφείλει να αλλάξει και να ανοιχτεί.
Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες νίκες που πέτυχε η παράταξη όταν «διεύρυνε τον πολιτικό της ορίζοντα» και όταν «τόλμησε να αλλάξει». «Όταν ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευτεί μαζί μας σε μια μεγάλη δημοκρατική κοίτη, πετύχαμε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: 54% το 1974, 47% το 1990, 45% το 2004. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά μας. Και όλα αυτά προέκυψαν όταν, σε συνθήκες διαφορετικές, κάναμε πράξη το ίδιο σύνθημα: ανανεώνουμε το κόμμα, ενώνουμε τους Έλληνες», σημείωσε.
Χρησιμοποιώντας μάλιστα την επετειακή εκδήλωση και ως έναν άτυπο απολογισμό τριών χρόνων από τη μέρα που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άνοιγμα του κόμματος και στις συμμετοχικές διαδικασίες, και φυσικά στο προσωπικό του στοίχημα, το μητρώο στελεχών (150 μέλη του οποίου έδωσαν το «παρών» στο Μουσείο Μπενάκη). Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναφερόμενος στην Ιστορία της Ν.Δ., τόνισε ότι το κόμμα αλλάζει, «βλέπει μπροστά, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του και τιμά την ιστορία του».
Σημειολογικά, επίσης δεν ήταν τυχαίο ότι επέλεξε ελάχιστες αναφορές στην κυβέρνηση. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για όσους «διαστρέβλωσαν την πολιτική και παραμόρφωσαν την Ιστορία», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «οι δημοκρατικοί πολίτες θα τους διώξουν όπως τους αξίζει, όχι μόνο πολιτικά ηττημένους, αλλά και ηθικά απαξιωμένους», παρουσιάζοντας τις εκλογές ως «σύγκρουση δύο κόσμων»: από τη μια, όπως είπε, η Ελλάδα «της παραγωγής, της εξωστρέφειας και των μεγάλων αλλαγών» και από την άλλη, «η καθηλωμένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας». Ακόμη, εξέφρασε άλλη μία φορά την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας, με αφορμή και τη «βουτιά» στο χρηματιστήριο. «Είχα προειδοποιήσει και από τη ΔΕΘ ότι η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη. Η πατρίδα μας βρίσκεται εκτός αγορών και οι κίνδυνοι για την οικονομία, από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τη ΔΕΗ, πολλαπλασιάζονται. Και κάθε μέρα που περνά η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται. Αλλά η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μόνο «μια ισχυρή πολιτική επικράτηση της Ν.Δ. θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη».