Μύθοι και πραγματικότητα από την ΕΚΕ

Μύθοι και πραγματικότητα από την ΕΚΕ
20 Φεβρουαρίου, 2013

Μύθοι και πραγματικότητα από την ΕΚΕ

Μετά από μια περίοδο σιωπής, όπως λέει, σεβόμενη τις αγροτικές κινητοποιήσεις η Διοίκηση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), με ανακοίνωσή της στον τοπικό Τύπο απαντάει σε όσα ειπώθηκαν για την απλήρωτη παραγωγή του καλοκαιρινού συμπύρηνου που παραδόθηκε στις βιομηχανίες.
Όπως τονίζει η ΕΚΕ, το 20% της αξίας πληρώθηκε κατά τη συγκομιδή, το 70% μέχρι τα Χριστούγεννα και σήμερα το ποσοστό αυτών που εξοφλήθηκαν από τις 16 βιομηχανίες – μέλη της ΕΚΕ ξεπερνά το 90%.
Επισημαίνεται όμως ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις δεν τα αποδίδουν στους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΕΚΕ αναφέρει τα εξής:
"Την τελευταία περίοδο η κοινή γνώμη στη χώρα μας και ιδίως οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί συμπυρήνου ροδακίνου, πληροφορούνται και πολλές φορές παραπληροφορούνται ότι δήθεν η φετινή παραγωγή που παραδόθηκε στις βιομηχανίες του Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, είναι απλήρωτη.
Αυτό βεβαίως δεν είναι αληθές. Αποφύγαμε την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων να προχωρήσουμε σε σχετική ανακοίνωση. Αυτό διότι δεν επιθυμούσαμε η συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πράγματι οι αγρότες της πατρίδας μας να επικεντρωθεί στο συμπύρηνο ροδάκινο.
Δεν μπορεί όμως να κακολογείται ο κλάδος μας και αυτό να μένει αναπάντητο. Γι' αυτό ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι:
1.Οι βιομηχανίες που η Ε.Κ.Ε. εκπροσωπεί (16) αγόρασαν φέτος 380.000 τόννους συμπύρηνου ροδακίνου από την συνολική παραγωγή των 440.000 τ. (τα υπόλοιπα πήγαν σε βιομηχανίες κατάψυξης, εξαγωγές ως νωπά κ.τ.λ.).
2.Ένα μεγάλο μέρος της αξίας αυτών των ροδακίνων πληρώθηκαν την περίοδο παραλαβής τους, δηλαδή το καλοκαίρι με τη μορφή προκαταβολών αλλά και εξόφλησης ορισμένες φορές.
3.Πληρωμές συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο.
4.Πολλές βιομηχανίες (τουλάχιστον οι μισές) είχαν εξοφλήσει τις ποσότητες που αγόρασαν στο σύνολό τους πριν τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιπες ολοκληρώνουν αυτή τη περίοδο.
5.Η συνολική αξία του συμπύρηνου ροδακίνου που αγόρασαν φέτος οι βιομηχανίες της Ε.Κ.Ε. υπολογίζεται περί τα € 90.000.000.
Υπολογίζεται ότι το 20% της αξίας πληρώθηκε την περίοδο της συγκομιδής, το 70% σταδιακά μέχρι τα Χριστούγεννα και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 90%.
Βεβαίως όλα αυτά αναφέρονται σε πληρωμές της βιομηχανίας προς τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών. Δυστυχώς όμως παρατηρούνται περιπτώσεις όπου οι οργανώσεις αυτές παρ' ότι εισπράττουν την αξία του συμπύρηνου ροδακίνου, δεν την αποδίδουν (τουλάχιστον στο σύνολο) στους παραγωγούς αλλά ικανοποιούν άλλες ανάγκες, όπως εξόφληση εκπυρήνων ροδακίνων.
Την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες μας είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στους χιλιάδες εργαζόμενους που μόνιμα ή εποχιακά απασχολούν αλλά και στους λοιπούς προμηθευτές του κλάδου.
Όλα αυτά την περίοδο που η πατρίδα μας βιώνει την μεγίστη μεταπολεμική οικονομική κρίση, η Πολιτεία πολλές φορές αδυνατεί να ικανοποιήσει τις προς τις επιχειρήσεις υποχρεώσεις της το δε τραπεζικό σύστημα (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) αδυνατεί σε ορισμένες περιπτώσεις να στηρίξει τις δανειακές ανάγκες των επιχειρήσεων.
Με βάση τα παραπάνω, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί ενοχοποιείται ο κλάδος μας, ένας κλάδος που εισάγει στη χώρα περισσότερα από € 300.000.000 ετησίως, στέλνει τα ελληνικά προϊόντα σε κάθε γωνιά της υφηλίου, αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις των ανταγωνιστών (όπως τελευταία της Κίνας) και βεβαίως διακρίνεται για την υψηλή του φερεγγυότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη «επισφάλεια» είναι άγνωστη στους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδακίνου που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις βιομηχανίες κομπόστας (σε αντίθεση π.χ. με τα νωπά).
Κλείνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πραγματικούς παραγωγούς συμπυρήνου ροδακίνου, αυτούς που αγωνίζονται, που μοχθούν καθημερινά για να παράξουν αυτό το εκλεκτό προϊόν, ότι μαζί θα συνεχίσουμε, όπως δεκαετίες τώρα, να είμαστε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας, αυτό που προσφέρει έργο, που προσφέρει εισοδήματα στον τόπο μας."

Σχόλια