Τι απαντά ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας για τα στραγγίδια στο ΧΥΤΑ Έδεσσας
Τι απαντά ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας για τα στραγγίδια στο ΧΥΤΑ Έδεσσας
Απάντηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, στις κατηγορίες που του προσάπτονται περί μη λήψης μέτρων για την αποτροπή διαρροών
Απάντηση στις κατηγορίες που του προσάπτονται περί μη λήψης μέτρων για την αποτροπή διαρροών στραγγιδίων στον ΧΥΤΑ Έδεσσας, στην Πέλλα, δίνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε ερώτησή τους προς το ΥΠΕΝ και το ΥΠΕΣ δύο βουλευτές του ΚΚΕ, «ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Έδεσσας, δεν έχει λάβει έως και σήμερα τα αναγκαία μέτρα για την αναίρεση των αιτιών, που προκαλούν τις εδώ και πολλά χρόνια επικίνδυνες διαρροές».
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Γεράνη, ο ΦΟΔΣΑ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ουδέποτε διαπιστώθηκε παράβαση στα όρια των χημικών παραμέτρων στη συμβολή του ρέματος με την Ε.Ο. Έδεσσας – Αριδαίας, σε συνεχείς αναλύσεις που γίνονται από τότε που ανέλαβε ο ΦΟΔΣΑ.
Ενημερώνει, δε, ότι έχει αποφασιστεί ήδη σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ, ενώ απαριθμεί τις παρεμβάσεις που έγιναν και γίνονται στον Χώρο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της τελευταίας περιόδου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με την Έκθεση Ελέγχου – Αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στις 10.10.2018 διαπιστώθηκε η ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.
Στις 31.10.2018 διαπιστώθηκε ροή υγρού σκούρου χρωματισμού στην κοίτη του ρέματος εκτός του αγροτεμαχίου του ΧΥΤΑ. Έγινε λήψη δειγμάτων από το σύνολο των δεξαμενών, γεωτρήσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και προβήκαμε σε χημικές αναλύσεις του παραπάνω υγρού και σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις αναλύσεις των στραγγισμάτων. Στο δείγμα του υγρού σκούρου χρωματισμού διαπιστώθηκε μία μερική υπέρβαση ορισμένων χημικών παραμέτρων η οποία πιθανόν να συσχετίζεται με μία μερική επιβάρυνση από το ΧΥΤΑ. Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζητήθηκε χρονοδιάγραμμα εργασιών για την διαπίστωση της προέλευσης των παραμέτρων εκτός ορίου και αν και εφόσον υπήρχε πιθανότητα να προέρχεται εν μέρει από το ΧΥΤΑ, την επίλυση του προβλήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνεχείς αναλύσεις που γίνονται από τότε που ανέλαβε ο ΦοΔΣΑ στη συμβολή του ρέματος με την Ε.Ο. Έδεσσας – Αριδαίας, ουδέποτε διαπιστώθηκε παράβαση στα όρια των χημικών παραμέτρων.
Οι εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν και αφορούσαν το χώρο εκτός ορίων του ΧΥΤΑ, έπρεπε πρώτα να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (άδεια εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας).
Ο φορέας έκανε άμεσες ενέργειες και ζητήθηκε άμεση επιστημονική συμβολή για τη διαπίστωση του φαινομένου της ροής των σκουρόχρωμων υγρών κατάντη και εκτός του γηπέδου του ΧΥΤΑ.
Έγιναν συνεχόμενες αυτοψίες και αναλύσεις και συντάχθηκε υδρογεωλογική έκθεση με σκοπό τον εντοπισμό και έλεγχο του φαινομένου, η οποία κατέληξε στο ότι για τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος θα πρέπει να γίνει περαιτέρω γεωφυσική έρευνα με ερευνητικές εκσκαφές και ιχνηθέτηση.
Αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για περαιτέρω διερεύνηση και τον ακριβή εντοπισμό και η οποία είναι προς υπογραφή.
Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες στο ΧΥΤΑ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων του Δεκεμβρίου έγιναν και γίνονται:
Διαμόρφωση του αναχώματος κατάντη της κυψέλης που γίνεται η μεταφορά των απορριμμάτων για περιορισμό και έλεγχο των επιφανειακών απορροών από τις έντονες καιρικές συνθήκες αυτού του χειμώνα.
Γίνεται η προετοιμασία για την εγκατάσταση αντλίας μεταφοράς του υγρού σκούρου χρωματισμού (με υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση) από τα αποστραγγιστικά φρεάτια που κατασκευάστηκαν, στο κυρίως φρεάτιο υποδοχής στραγγισμάτων του κυττάρου με όδευσή τους στης είσοδο της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.
Εδώ και αρκετές μέρες (παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες) ξεκίνησε και συνεχίζεται να γίνεται η διάνοιξη της οδού πρόσβασης και η διαμόρφωση του μέχρι πρότινος απροσπέλαστου χώρο όπου θα γίνουν οι έρευνες για την πιθανή προέλευση του υγρού σκούρου χρωματισμού.
Παράλληλα έγινε στα όρια του αγροτεμαχίου ανάχωμα περιορισμού της εκροής και διαμορφώνεται σταδιακά χώρος εγκλωβισμού των υδάτων για την μελλοντική μεταφορά τους στη δεξαμενή των βροχοστραγγιδίων της ΜΕΣ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΡΑΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ»
Πηγή: voria.gr