Κυπριακή ΑΟΖ: Το κοίτασμα στον «Γλαύκο» είναι το καλύτερο που έχει βρεθεί
Κυπριακή ΑΟΖ: Το κοίτασμα στον «Γλαύκο» είναι το καλύτερο που έχει βρεθεί
Εμπορεύσιμο, και μάλιστα το καλύτερο που βρέθηκε μέχρι τώρα, είναι το κοίτασμα στην ΑΟΖ της Κύπρου που βρέθηκε στο στόχο «Γλαύκος» σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της γεώτρησης.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, δίνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, αλλά και σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρώτο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει και οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία. Επίσης, δεύτερη σημαντική εξέλιξη, είναι πως η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον αλλά και άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος και περαιτέρω έρευνες.
Επίσης, ο «Γλαύκος» δημιουργεί πλέον ένα καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση –τις ελάχιστες ποσότητες διαθέσιμου φυσικού αερίου– για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.
Με τις εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες στον «Γλαύκο», δίνεται η δυνατότητα σε επόμενο στάδιο, για αξιοποίηση, σε σύνδεση με τον «Γλαύκο», άλλων πολύ πιο μικρών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, που θα μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες επενδύσεις.
Η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» αποτελεί και νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή. Πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ», αλλά διαφοροποιημένη. Πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό σε αισθητά μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό σε σχέση με το «Ζορ». Η ανακάλυψη αυξάνει τα ποσοστά για κοιτάσματα σε σχηματισμούς μικρότερου βάθους από το «Ζορ».
Αυτό ενισχύει την προτεραιότητα στόχων με τα ίδια χαρακτηριστικά, στους χάρτες των εταιρειών υδρογονανθράκων και αυξάνει το ενδιαφέρον και για περιοχές των οποίων οι γεωλογικές διαμορφώσεις επηρεάστηκαν από την υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη».
Επίσημες, ταυτόχρονες, ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας και τις ExxonMobil – Qatar Petroleum, αναμένονται σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ευρημάτων στον στόχο, καθώς και της συλλογής στοιχείων για καθορισμό των επόμενων ενεργειών από το γεωτρύπανο Stena Icemax, αναμένεται κοντά στο τέλος του μήνα.
Πηγή: cnn.gr