Υποσχέσεις Βίτσα στην Πακιστανική Κοινότητα για ιθαγένεια
Υποσχέσεις Βίτσα στην Πακιστανική Κοινότητα για ιθαγένεια
Την υπόσχεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρει τους τρόπους ώστε οι Πακιστανοί, και εν γένει οι μετανάστες, να καταφθάνουν στην Ευρώπη «με ασφάλεια και τάξη» και να μην κινδυνεύουν πια «μέσα στα κοντέινερ, ούτε μέσα σε θάλασσες» έδωσε ενώπιον εκατοντάδων μελών της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας, που έγινε δεκτός με θερμές επευφημίες, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μάθουν ελληνικά και υπενθύμισε ότι, πλέον, υπάρχει πιο απλουστευμένος τρόπος για να τακτοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
«Ξέρετε, υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει άλλα τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα» είπε, συγκεκριμένα, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βίτσας.
«Ζήτω η Ελλάδα» φώναζε το κοινό
Με το κοινό να φωνάζει «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω το Πακιστάν», ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουμε ένα σύνθημα. Και αυτό το σύνθημα λέει ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα. Τι θέλουμε; Να έχουμε την ελευθερία μας, την αξιοπρέπειά μας, ένα σπίτι για να μένουμε, μια δουλειά να κάνουμε, την οικογένειά μας σε καλή κατάσταση και να μπορούμε να προσφέρουμε στον άνθρωπό μας».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε σε έναν φίλο του, τον Αλί, με τον οποίο εργάζονταν στην ίδια επιχείρηση, και πλέον έχει πεθάνει.
«Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε περάσει πολλά για να έρθετε στην Ελλάδα. Πολλοί σας εκμεταλλεύτηκαν, πολλοί μπορεί να σας εκμεταλλεύονται και ακόμα. Πολλοί εκμεταλλεύονται και αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Πόσες φορές δεν φοβηθήκατε όταν είδατε την Αστυνομία στο δρόμο, πόσοι από εσάς δεν βρεθήκατε σε κρατητήρια χωρίς να έχετε κάνει τίποτα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε» υποστήριξε στη συνέχεια ο Δημήτρης Βίτσας.
Αμέσως μετά, παραλλήλισε τις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό με τις δικές τους εμπειρίες:
«Εμείς ξέρουμε, όπως οι Ελληνες που είναι στη Γερμανία, όπως οι Ελληνες που είναι στην Αμερική, ότι τώρα θέλουμε να έχουμε πολίτες που έχουν δύο πατρίδες. Την πατρίδα της καρδιάς τους, το Πακιστάν και την πατρίδα όπου ζουν και μπορούν και προκόβουν, την Ελλάδα».
Ολη η ομιλία του υπουργού Δημήτρη Βίτσα:
«Αν έχετε κάποια ανάγκη, να απευθυνθείτε στο υπουργείο»
Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «κι εγώ ανάμεσά σας με πολλή χαρά, βλέπω νεαρούς και μικρότερα παιδιά, και βλέπω αυριανούς γιατρούς, αυριανούς μηχανικούς αυριανούς δικηγόρους σαν τον Τσάβι -μακριά από δικηγόρους - αυριανούς ανθρώπους που θα προσφέρουν στην Οικονομία και στον εαυτό τουςαλλά θα προσφέρουν και καλοσύνη σε όλο τον κόσμο. Και αυριανούς ποδοσφαιριστές! Γι΄αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε από τους παρευρισκόμενους «να μας βοηθήσετε, για να βοηθάμε ακόμη περισσότερο. Να μην ανέχεστε τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Μαζί να τα αντιπαλέψουμε. Χωρίς φόβο, αν έχετε κάποια ανάγκη, να απευθυνθείτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είτε για για την άδεια παραμονής, είτε για τα ζητήματα υγείας, είτε για τα ζητήματα δουλειάς. Και θέλω άλλο ένα πράγμα. Αυτούς τους νέους ανθρώπους -προσέθεσε ο υπουργός- που έρχονται από το Πακιστάν στην Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε όλοι μαζί να μην περάσουν αυτά που περάσατε εσείς και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντάς σας ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο, ο καθένας να σέβεται τη δική του θρησκεία και να φτιάχνουμε πράγματα, να μη χαλάμε πράγματα».