Μία ιδιότυπη Μ. Εβδομάδα σε καιρό πανδημίας

Μία ιδιότυπη Μ. Εβδομάδα σε καιρό πανδημίας
Απρίλιος 17th, 2020

Μία ιδιότυπη Μ. Εβδομάδα σε καιρό πανδημίας

Στην ολοκλήρωση μιας πολύ ιδιότυπης Μεγάλης Εβδομάδας οδεύει η χώρα. Τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού έχουν σαφώς δημιουργήσει ένα πρωτόφαντο κλίμα, με τις Θείες Λειτουργίες να τελούνται χωρίς πιστούς, οι οποίοι και με την καθοδήγηση των κατά τόπους ιερέων επιλέγουν την ατομική προσευχή.

Με βάση την κυβερνητική απόφαση προβλέπεται η τέλεση, κεκλεισμένων των θυρών, λειτουργιών σε χώρους λατρείας –ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας– όλων των θρησκειών και δογμάτων στη χώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) δεν επιτρέπεται στις εκκλησίες η χρήση μεγαφώνων, καθώς και οι κωδωνοκρουσίες πριν από την έναρξη των Ακολουθιών. Μπορούν, ωστόσο, να χτυπήσουν τις καμπάνες των ναών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής και την ώρα της Αναστάσεως, που θα τελεστεί κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Η λιτανεία του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών, όπως και η Ανάσταση. Επίσης, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.


Η παρότρυνση της εκκλησιαστικής ηγεσίας να μετατρέψουμε τα σπίτια σε ναούς γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη αυτές τις ημέρες, καθώς η λιτανεία του Επιταφίου σήμερα, όπως και η Ανάσταση αύριο το βράδυ, θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών εντός των εκκλησιών. Οι τηλεοπτικοί δέκτες θα είναι ο δίαυλος των πιστών για τις Ακολουθίες των ημερών. 

Πάντως, χθες, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ερωτηθείς (στην ΕΡΤ) για τυχόν περιπτώσεις συναθροίσεων, είπε ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Υπάρχουν εννέα με δέκα χιλιάδες ιερείς, ογδόντα μητροπολίτες αλλά όλο το διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν παρατηρήθηκε τίποτε. Ούτε αυτά που παρατηρήθηκαν πρόσφατα ήταν κάτι υπερβολικό». Πάντως, με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες και τους υπόλοιπους χώρους λατρείας έως και τις 28 Απριλίου. Η ισχύς της προηγούμενης ΚΥΑ έληγε τη Δευτέρα του Πάσχα 20/4.

Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών κ. Ιερώνυμο και Τιράνων κ. Αναστάσιο και τους ευχαρίστησε για τη στήριξη που προσφέρουν στους πιστούς τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας για την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση του ποιμνίου εν μέσω πανδημίας. Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και την πίστη μας.

Αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του για το Αγιο Πάσχα. «Η πανδημία απέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο άνθρωπος, πόσο εύκολα τον κυριεύει ο φόβος και η απόγνωση» αναφέρει, τονίζοντας ότι «οι οριακές καταστάσεις αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί την ύπαρξή του, αν πιστεύει ότι ο θάνατος είναι ανίκητος. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε ανθρώπινοι άνευ της ελπίδος της αιωνιότητος». Για τους γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές και δωρητές και όλους όσοι συμπαρίστανται στους πάσχοντες «με θυσιαστικό πνεύμα, αυτοπροσφορά και αγάπη», τους χαρακτηρίζει «Καλούς Σαμαρείτες που μέσα στην ανείπωτη κρίση ευωδιάζουν ανάσταση και ελπίδα». «Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως εκείνο της μεγάλης, συλλογικής μας προσπάθειας. Ενώσαμε δυνάμεις, διευρύναμε δυνατότητες, θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία, στηρίξαμε με νέα μέσα την παιδεία μας. Ολοι μαζί μπορούμε ακόμη περισσότερα» ανέφερε στο μήνυμά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

 

 

 

 

 

 

kathimerini.gr

Σχόλια