Μπαλτάκος: Το χρονικό της παραίτησης
Μπαλτάκος: Το χρονικό της παραίτησης
Πριν προλάβει να αποτιμήσει τα αποτελέσματα του Eurogroup, η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, που μέσα σε λίγες ώρες οδήγησε στην παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.
Το χρονικό της πτώσης Μπαλτάκου ξεκίνησε, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και έκανε την αποκάλυψη - βόμβα: δημοσιοποίησε ηχογραφημένη και βιντεοσκοπημένη συνομιλία του με τον Π.Μπαλτάκο, στην οποία ο δεύτερος του έλεγε ότι υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση για τις διώξεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση πολύ γρήγορα πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Τα κόμματα έθεσαν αμέσως θέμα απομάκρυνσης του κ. Μπαλτάκου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ακροδεξιός θύλακας στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ουσιαστικά η ΝΔ έπεσε στην παγίδα που η ίδια έφτιαξε, ενώ η ΔΗΜΑΡ μίλησε για «παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα». Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την αποκάλυψη του Ηλία Κασιδιάρη ότι έχει ηχογραφήσει και βιντεοσκοπήσει διάλογο δικό του με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, ο οποίος και υπέβαλε την παραίτησή του.
«Είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες.
«Εκδηλώνουμε επισήμως τον θεσμικό σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς δεν δικαιούται να προσβάλει» πρόσθεσε.
Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του τόνισε: «Η άμεση παύση του κ.Μπαλτάκου είναι το λιγότερο. Η παρουσία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό 'πρόβλημα', όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. » Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει.
Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται.
» Γι' αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος.
» Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ όμηρος της μεθόδευσης που ενορχήστρωσε
Στη Κουμουνδούρου οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για στοιχεία που καταδεικνύουν μεθόδευση εκ μέρους της ΝΔ στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής με μικροκομματική και εκλογική στόχευση.
«Φαίνεται τώρα ότι η ΝΔ θα βρεθεί όμηρος της μεθόδευσης που πιθανώς ενορχήστρωσε» δήλωσε συνεργάτης του κ. Τσίπρα.
Στο ίδιο πνεύμα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ευθύνες των υπουργών Δένδια και Αθανασίου εφόσον αυτά που εμφανίζεται να λέει ο κ. Μπαλτάκος στο επίμαχο βίντεο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος σε ό,τι αφορά τη στάση του στο ζήτημα της απονομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής.
Κατά την Κουμουνδούρου, οι ενδεχόμενες μεθοδεύσεις, όπως τουλάχιστον έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δικαιώνουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το να τεθεί ένα κόμμα εκτός νόμου δεν είναι όσο απλό ζήτημα νομίζουν κάποιοι».
Στέλεχος της Κουμουνδούρου έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «τώρα μπορεί όλα αυτά να γυρίσουν μπούμεραγκ και να εμφανιστεί ο Κασιδιάρης και η Χρυσή Αυγή ως υπερασπιστές της νομιμότητας και του Συντάγματος». «Ο κ. Σαμαράς είναι προσωπικά υπόλογος για το όλο θέμα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη ανακοίνωσή του για την υπόθεση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη και προσθέτει ότι «ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει βρει ακόμα τον χρόνο να σχολιάσει το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την υπόθεση Μπαλτάκου». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική των βαρύτατων ευθυνών της, αναφορικά με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς και τις υπόγειες σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το ναζιστικό μόρφωμα». ΚΚΕ: Αντικομουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται
Το ΚΚΕ με σχόλιό του για την παραίτηση Μπαλτάκου αναφέρει πως «ο ελληνικός λαός χρειάζεται να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις ευθύνες της κυβέρνησης να κρατά τόσο καιρό σε υπεύθυνη κυβερνητική θέση τον κ. Μπαλτάκο, γνωστό αντικομουνιστή και συνομιλητή της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής», προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αντικομουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται, συνεπώς ενιαία πρέπει να απομονωθούν από το λαό και τη νεολαία».
ΔΗΜΑΡ: Τεράστιο πολιτικό ζήτημα Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Οι συνομιλίες Μπαλτάκου - Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα. » Πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη. » Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του ότι 'γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής', όπως και ο λυσσώδης αγώνας που έδωσε για να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τρικομματική κυβέρνηση. » Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή». Καμμένος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε από τη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι έχουμε έναν διάλογο -παρανόμως μαγνητοσκοπημένο μεν, αληθινό δε- του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, στη διάρκεια του οποίου παραδέχεται ότι, ουσιαστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. «Μιλάμε, ουσιαστικά, για συνταγματική εκτροπή, για παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεικτικό στοιχείο να δίνει εντολή το υπουργικό συμβούλιο στη δικαστική εξουσία και εκείνη να εκτελεί» είπε ο κ. Καμμένος. «Από το βίντεο προκύπτει ότι συνομιλητής της ΧΑ είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο ήταν «τα δύο άκρα», τα οποία και δημιούργησε η κυβέρνηση. Από την άλλη, πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, αποδεικνύεται ότι και η ΧΑ συνομιλούσε με την κυβέρνηση, «δεν πρόκειται δηλαδή για αντισυστημικό, ναζιστικό κόμμα το οποίο είναι στα άκρα, αλλά που πάει στο γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης». Τέλος ρώτησε: «Με τι αντάλλαγμα; Χάλασε η συμφωνία και βγήκαν τα βίντεο;». Χρ.Ζώης: Να παραιτηθούν Δένδιας και Αθανασίου Την παραίτηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και όσων άλλων εμπλέκονται, ζητά με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τη Πατρίδα και το Λαό» Χρήστος Ζώης.
«Η ήδη τραυματισμένη δημοκρατία μας και οι απαξιωμένοι θεσμοί δέχονται σήμερα χαριστική βολή. Εμβρόντητοι, γινόμαστε μάρτυρες διαλόγων, οι οποίοι κινούνται μεταξύ γελοιοποίησης και απαξίωσης των θεσμών και ωμής συναλλαγής» επισήμανε ο κ. Ζώης. Το θέμα απέκτησε νέες διαστάσεις, όταν ο γιος του Παναγιώτη Μπαλτάκου, Δημήτριος - Γεώργιος, εμφανίστηκε στη Βουλή, πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και μοίρασε κλωτσιές, μπουνιές και χαστούκια σε βουλευτές της οργάνωσης.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα για το τι θα επακολουθήσει: δήλωσε από την Συγγρού ότι δεν γνωρίζει το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, τότε ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.
Μέσα στην επόμενη ώρα, ο κ. Μπαλτάκος δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής του εξηγώντας πώς συναντήθηκε με τον Ηλία Κασιδιάρη και δικαιολογώντας γιατί του είπε όσα του είπε, χωρίς να αρνείται το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Ανέφερε ότι συναντιόταν συχνά με βουλευτές της ΧΑ λόγω της γειτνίασης των γραφείων και συμπλήρωσε ότι ο Ηλ.Κασιδιάρης ζήτησε να τον δει μετά τις προφυλακίσεις των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού.
«Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της ΧΑ.
Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί 'σκευωρίας' δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα» αναφέρει στην επιστολή».