Γερμανία: Απίθανη η «έκρηξη ανάκαμψης» της οικονομίας, μετά την πανδημία

Γερμανία: Απίθανη η «έκρηξη ανάκαμψης» της οικονομίας, μετά την πανδημία
3 Ιανουαρίου, 2022

Γερμανία: Απίθανη η «έκρηξη ανάκαμψης» της οικονομίας, μετά την πανδημία

Η πρόβλεψη για τη «μετα-πανδημίαν εκρηκτική ανάκαμψη» της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να διαψεύδεται, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει απότομη οικονομική ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Ινστιτούτο Μελετών της Handelsblatt (HRI) αναθεωρεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρόβλεψή του για το 2022 και επισημαίνει ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η προστασία του κλίματος και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου θεωρούν ότι για το 2022 η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,4%, κατά 0,3% χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ το 2023 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3%.

Το HRI είναι πάντως από τα πλέον απαισιόδοξα οικονομικά ινστιτούτα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη για το νέο έτος. Τα μεγάλα ινστιτούτα δίνουν εκτιμήσεις από 3,5% έως 4%, ενώ η Bundesbank αναμένει ακόμη και 4,2%. Το HRI ήταν όμως πιο επιφυλακτικό και το 2020, όταν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,7% για το 2021, έναντι 5% άλλων ινστιτούτων - και επιβεβαιώθηκε.

«Η γερμανική οικονομία δύσκολα θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το χειμερινό εξάμηνο. Λόγω της μάχης της πανδημίας, η μακροοικονομική ζημιά είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ακόμη όμως και αν η πανδημία ξεπεραστεί το ερχόμενο καλοκαίρι και τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού επιλυθούν σταδιακά, είναι απίθανο να σημειωθεί εκρηκτική ανάκαμψη», δήλωσε ο Πρόεδρος του HRI Μπερτ Ρούρουπ και πρόσθεσε ότι «από τα μέσα του τρέχοντος έτους, τα διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο».

Οι ερευνητές του HRI θεωρούν ταυτόχρονα ότι η κατάσταση μπορεί εκ πρώτης όψεως να θυμίζει την κατάσταση έναν χρόνο πριν, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες έχουν επίσης αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη: η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί, ενώ διαπιστώνεται αξιοσημείωτη αποδοχή σε μεγάλα τμήματα της πολιτικής και της κοινωνίας. Επιπλέον, όπως τονίζεται, δεν διαφαίνεται ότι θα επιβληθεί ένα lockdown όπως αυτό του προηγούμενου χειμώνα και, παράλληλα, η Γερμανία επί του παρόντος επωφελείται από το γεγονός ότι πολλές γειτονικές της χώρες έχουν υιοθετήσει σημαντικά αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό περιορίζει τα κρούσματα στη Γερμανία, αναφέρει ο κ. Ρούρουπ και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αιφνίδια οικονομική ύφεση κατά τον χειμώνα που διανύουμε. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί από το β' τρίμηνο του έτους, αλλά η έκρηξη ανάπτυξης που αναμενόταν από πολλούς αναλυτές για μετά την πανδημία, δεν πρόκειται μάλλον, εκτιμά το HRI, να συμβεί καθόλου.

Όπως εξηγείται από το Ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται από τη μία πλευρά στον κλάδο της λιανικής πώλησης, ορισμένοι τομείς του οποίου επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία, και από την άλλη πλευρά στον κλάδο της εξαγωγικής βιομηχανίας, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και λίγο καιρό σοβαρά προβλήματα έλλειψης υλικών. Οι ελλείψεις προκαλούν με τη σειρά τους ασταθείς τιμές π.χ. στο πετρέλαιο, τον χαλκό και την ξυλεία, αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το 81,9% των γερμανικών βιομηχανιών διαμαρτυρήθηκε τον Δεκέμβριο για προβλήματα στην προμήθεια βασικών ειδών. Ιδιαίτερα φαίνεται ότι πλήττεται η αυτοκινητοβιομηχανία και γενικά ο μηχανολογικός τομέας. Την ίδια ώρα, οκτώ στους δέκα εμπόρους λιανικής δήλωσαν ότι τα αγαθά που είχαν παραγγείλει δεν παραδόθηκαν εγκαίρως, με σοβαρότερα τα προβλήματα στα ηλεκτρικά είδη. Κάποιοι μάλιστα, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, δήλωσαν ότι η κατάσταση τους θυμίζει τα άδεια ράφια στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια