Πανελλαδικές 2022: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων
Πανελλαδικές 2022: Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων
«Κλείδωσαν» οι ανακοινώσεις του αριθμού των εισακτέων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων θα γίνει πιθανότατα αύριο, Σάββατο, ή το αργότερο την Κυριακή. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαρροή για τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν, όμως εκτιμάται ότι θα γίνουν και φέτος συγχωνεύσεις τμημάτων.
Προ μηνός, κατά την επίσκεψή της στην Κοζάνη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε προαναγγείλει ότι μπορεί να εφαρμοστεί ξανά το περυσινό μοντέλο σε ό,τι αφορά τους εισακτέους. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το υπουργείο αναμένεται να προβεί σε «μείωση του αριθμού των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια και αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα περιφερειακά».
Πέρυσι, ο αριθμός των εισακτέων ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου, μαζί με τους συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διαμορφώθηκε σε 77.415, από 77.970 το 2020.
Σε ανάλυση για τον αριθμό των εισακτέων και τα τμήματα που είχε κάνει στο iefimerida.gr ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης είχε συνοψίσει τα εξής σημεία:
335 τμήματα χωρίς μεταβολή εισακτέων
4 έκλεισαν
10 τμήματα με μείωση > 50 θέσεων
25 τμήματα με μείωση μεταξύ 20 και 50 θέσεων
13 τμήματα με αύξηση >50 θέσεων
27 τμήματα με αύξηση μεταξύ 20 και 50 θέσεων
Τα μέτρα για τις Πανελλαδικές
Στο μεταξύ, χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό που θα ισχύσουν κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,
β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
2. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί (σ.σ.: δεν αφορά τους υποψήφιους το μέτρο) που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.
3. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.
4. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:
α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,
β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,
γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.
5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:
α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,
β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους και ευχαριστούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία.