Άννα Ευθυμίου: Κοινωνικά έντονο το αίτημα για την ποινική μεταχείρισή των γυναικοκτονιών ως διακριτό έγκλημα

Άννα Ευθυμίου: Κοινωνικά έντονο το αίτημα για την ποινική μεταχείρισή των γυναικοκτονιών ως διακριτό έγκλημα
2 Αυγούστου, 2022

Άννα Ευθυμίου: Κοινωνικά έντονο το αίτημα για την ποινική μεταχείρισή των γυναικοκτονιών ως διακριτό έγκλημα

“Για πόσο ακόμα θα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων τραγικών περιστατικών αλλά και άλλων έμφυλης βίας;”. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας,  Άννας Ευθυμίου, με αφορμή τις δύο γυναικοκτονίες σε Ρέθυμνο και Ζάκυνθο σε λίγα μόλις 24ωρα.

Αναλυτικά η δήλωση της Άννας Ευθυμίου:

Δύο γυναικοκτονίες μέσα μόνο σε λίγες ώρες έρχονται να προστεθούν στη «μαύρη λίστα» του 2022.Οι γυναικοκτονίες αυτές σε κάθε περίπτωση δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η έμφυλη βία όχι μόνο είναι παρούσα αλλά αυξάνεται και όλο και πιο συχνά καταλήγει στο έγκλημα. Για πόσο ακόμα θα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων τραγικών περιστατικών αλλά και άλλων έμφυλης βίας;

Σε ό,τι με αφορά, με το θέμα αυτό ασχολούμαι διαχρονικά και με συνέπεια και ως βουλευτής έχω καταθέσει τις εμπειρίες μου αυτές και με προτάσεις στην επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, έχω καταθέσει στις 07/07/2022 ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την καθιέρωση στην ποινική νομοθεσία του εγκλήματος της δολοφονίας γυναικών με σεξιστικά χαρακτηριστικά, γνωστό ως γυναικοκτονία, ως διακριτό  αδίκημα έμφυλης βίας και τη λήψη μέριμνας από την πολιτεία για τα ορφανά παιδιά και τους συγγενείς που έχουν αναλάβει την επιμέλειά τους.

Η Κυβέρνηση ορθώς έχει καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μέσα από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και δράσεων. Ωστόσο, η διάταξη του ποινικού κώδικα που αφορά την ανθρωποκτονία, δεν καλύπτει από μόνη της με επάρκεια το κοινωνικά έντονο αίτημα θέσπισης ποινής που αφορά την αφαίρεση ζωής λόγω της σεξιστικής και της έμφυλης διάστασης, όπως η γυναικοκτονία.  Πιστεύω ότι πλέον αυτή η κοινωνική επιταγή καθίσταται ολοένα και πιο επιβεβλημένη.

Στην περίπτωση της γυναικοκτονίας κατά την οποία πλήττονται δύο προστατευόμενα έννομα αγαθά, τόσο της ζωής όσο και του δικαιώματος των γυναικών να απολαμβάνουν μία ζωή χωρίς διακρίσεις, η βαρύτερη τιμώρηση του αδικήματος αυτού είναι επιβεβλημένη.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν νομικές, βιοποριστικές αλλά και ψυχολογικές προεκτάσεις που έχουν οι γυναικοκτονίες σε ό,τι αφορά τους συγγενείς των θυμάτων. Συγκεκριμένα, η στήριξη των ορφανών τέκνων τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά από την Πολιτεία, αλλά ακόμα και η οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι οικογένειες των θυμάτων από τις συνεχόμενες δικαστικές διαμάχες με τους θύτες, αποτελούν σύμφωνα με την ίδια ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Σχόλια