Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της βιολογικής παραγωγής από τις χώρες της ΕΕ
Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της βιολογικής παραγωγής από τις χώρες της ΕΕ
Μέσα στις επόµενες εβδοµάδες η Κοµισιόν θα εκκινήσει τη διαδικασία της τελικής έγκρισης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ έπειτα από τις αναπροσαρµογές που ζήτησε από τα κράτη µέλη, µε τα πρώτα οριστικά σχέδια να παίρνουν το πράσινο φως ήδη από τις αρχές Σεπτεµβρίου. Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, ∆ανία και Πολωνία αναµένεται ότι θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα κλειδώσουν και µε την έγκριση των Βρυξελλών την αγροτική πολιτική και το πλαίσιο ενισχύσεων που θα ισχύσει στις επικράτειές τους µέχρι το 2027.
Μέσα σε έξι εβδοµάδες περίπου από την έγκριση των πρώτων σχεδίων αναµένεται ότι θα έχει επισφραγιστεί το πλάνο της ΚΑΠ, για το σύνολο των µελών του µπλοκ.
Η αρχή αναµένεται ότι θα γίνει από την Πορτογαλία κατά τις πρώτες ηµέρες του Σεπτεµβρίου, µε τη χώρα να δίνει έµφαση στον επαναπροσδιορισµό των αγροτικών εκµεταλλεύσεων φιλοδοξώντας να τις µετατρέψει σε αγροτικές επιχειρήσεις, δίνοντας κίνητρα στους αγρότες ώστε να µετεξελιχθούν σε επιχειρηµατίες.
Υπενθυµίζεται ότι η νέα ΚΑΠ εγκαινιάζεται σε περίπου τέσσερις µήνες, κάτι που συνεπάγεται ότι ορισµένες από τις δεσµεύσεις ξεκινούν να τίθενται σε εφαρµογή ήδη από τις φθινοπωρινές σπορές που έπονται, όπως είναι για παράδειγµα στην περίπτωση της Ελλάδας η αγορά πιστοποιηµένου σπόρου για το σκληρό σιτάρι σε σακί των 18 κιλών και όχι των 12 κιλών που ίσχυε µέχρι πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τη συνδεδεµένη στο µαλακό σιτάρι και το κριθάρι που εντάσσονται όπως φαίνεται στη λίστα συνδεδεµένων της Ελλάδας για τη νέα περίοδο.
Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει µια ελαστικότητα από τα ευρωπαϊκά όργανα σχετικά µε λεπτοµέρειες και περαιτέρω εξειδικεύσεις επί του στρατηγικού σχεδίου όπως αναφέρουν αξιωµατούχοι της Κοµισιόν σε δηλώσεις τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, αφού η αναπάντεχη εξέλιξη στην Ουκρανία τον περασµένο Φεβρουάριο, άλλαξε το τοπίο στην αγροτική παραγωγή και τις ανάγκες του µπλοκ σε τρόφιµα, αλλάζοντας κατ’ επέκταση και πολλές από τις προτεραιότητες των κρατών µελών.