Νεύρα στους παραγωγούς φέρνουν τα 70+80 ευρώ των de minimis στα ροδάκινα

Νεύρα στους παραγωγούς φέρνουν τα 70+80 ευρώ των de minimis στα ροδάκινα
9 Μαρτίου, 2023

Νεύρα στους παραγωγούς φέρνουν τα 70+80 ευρώ των de minimis στα ροδάκινα

Κύμα δυσαρέσκειας μεγαλύτερο από αυτό που θέλησε να θεραπεύσει, ξεσήκωσε η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την καταβολή των αποζημιώσεων, μέσω των de minimis, σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια, που επηρεάστηκαν αρνητικά από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα «απόνερα» της ουκρανικής κρίσης.

Μεμονωμένοι παραγωγοί και οργανώσεις στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, με ανακοινώσεις τους, αλλά και στο ρεπορτάζ της Agrenda, μιλούν για απόφαση που μοιράζει φιλοδώρημα, γεννά αδικίες, σπέρνει το διχασμό ανάμεσα στους αγρότες και προκαλεί έκρηξη οργής, διότι είναι και ανακόλουθη σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου, ως προς το ύψος των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Κοινό αίτημα όλων, επίσης, είναι να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, ώστε να αναγνωρίζει ως καλυπτόμενο αίτιο τις έντονες βροχοπτώσεις και να πάψουν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

«Έχουμε δύο σιβυλλικές αναφορές στην ανακοίνωση του υπουργείου, που δεν είναι καθόλου διαφωτιστικές και πυροδοτούν αντιδράσεις, καθώς αφενός δεν προσδιορίζονται οι ποικιλίες που θα αποζημιωθούν και πότε θα γίνουν οι πληρωμές και αφετέρου έχουν κουτσουρευτεί τα αρχικά ποσά των 135 και 150 ευρώ το στρέμμα, αφού η απόφαση τα συγχωνεύει με τα περίπου 72 ευρώ το στρέμμα, που δόθηκαν από τα ουκρανόμετρα στους αγρότες των ομάδων παραγωγών», επισημαίνει ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, από τον Αγροτικό Σύλλογο Βεροίας.

Ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής επισημαίνει ακόμη πως πλέον η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στις τάξεις των αγροτών, καθώς «ο κόσμος δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα και το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις διεκδικήσεις μας. Τα προβλήματα στην ύπαιθρο είναι σοβαρά και επομένως δεν μπορεί οι αγρότες να αντιμετωπίζονται ως επαίτες, στους οποίους δίδεται ένα φιλοδώρημα για να πάνε σπίτι τους».

Επικριτικός για τους χειρισμούς του ΥπΑΑΤ εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας. «Έτσι και αλλιώς μιλάμε για ψίχουλα, αλλά θα ήταν έντιμο να βγουν από την αρχή και να πουν αυτές είναι οι ποικιλίες που θα αποζημιωθούν και αυτά είναι τα ποσά. Αντί αυτού όμως η διαχείριση που έγινε μοιάζει με Καραγκιόζ μπερντέ, καθώς ξεκίνησαν με 135 και 150 ευρώ το στρέμμα και στην πορεία έψαξαν τρόπο να δώσουν κάτι άλλο», ανέφερε. Ο ίδιος αφήνει αιχμές και για την υπόθεση του αποθεματικού κρίσης, καθώς όπως σημειώνει «η χώρα μας είχε δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως το Σεπτέμβριο του 2022, για να αξιοποιήσει το δικαίωμα που είχε και να διασφαλίσει άλλα περίπου 52 εκατ. ευρώ (σ. σ. το 200% των 26,3 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν το Μάρτιο του 2022). Ωστόσο υπήρξε ολιγωρία, με συνέπεια να χαθούν τα χρήματα αυτά και η ευκαιρία να στηριχθούν όλοι οι παραγωγοί και όχι μόνο οι συνεταιρισμένοι, οι οποίοι έλαβαν τελικά τα 72,7 ευρώ το στρέμμα».

Παρόμοια εικόνα απογοήτευσης των παραγωγών για την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, μας μεταφέρει κι ο Νίκος Μηνάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και του ΣΕΑΣ, καθώς «τα ποσά είναι λιγότερα από εκείνα που είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο τον Ιανουάριο», ενώ την απορία του γιατί το ΥπΑΑΤ εμπλέκει τα 72,7 ευρώ ανά στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης με τις αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις εκφράζει -μεταξύ άλλων- και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας, τονίζοντας ότι συνεπεία της άδικης αυτής επιλογής αυτής, οι αγρότες που ακολουθούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, θα λάβουν μόνο 80 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα.

«Δεν στρώνω χαλιά ότι όλα είναι εντάξει. Με τις βροχές χάσαμε έως και 2-2,5 τόνους το στρέμμα, νεκταρίνια, χάθηκε εισόδημα από 300 έως και 700 ευρώ το στρέμμα και οι αποζημιώσεις αυτές δεν μας καλύπτουν. Είναι, όμως,,κάτι που έρχεται να καλύψει μέρος της μεγάλης ζημίας», τονίζει ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης από το Αρσένι Πέλλας, ο οποίος χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι θα δοθούν τα 70 ευρώ στους μη συνεταιριζόμενους παραγωγούς που αποτελούν την πλειονότητα στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, εν τω μεταξύ, από τον ΕΛΓΑ πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών του Βελβεντού και της περιοχής του Πλατανορέματος Κοζάνης οι αποζημιώσεις -ύψους από 400 έως 550 ευρώ το στρέμμα στην πλειονότητα των παραγωγών- για τις ζημίες άνω του 80% - 90% που προκάλεσαν πέρυσι το πρωτοφανές χαλάζι και ο παγετός στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια