Παρέμβαση της Αθήνας στην ΕΕ για το Σουδάν – Πόσοι Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί

Παρέμβαση της Αθήνας στην ΕΕ για το Σουδάν – Πόσοι Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί
24 Απριλίου, 2023

Παρέμβαση της Αθήνας στην ΕΕ για το Σουδάν – Πόσοι Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί

Το ζήτημα εκκένωσης των ευρωπαίων υπηκόων από το Σουδάν θα θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που λαμβάνει χώρα σήμερα, Δευτέρα 24/04 στο Λουξεμβούργο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ήδη υπήρξε σχετική συζήτησή του χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δέχτηκε το αίτημά του. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

«Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης».

«Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», κατέληξε.

 

Σε εξέλιξη η διαδικασία για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων

Η διαδικασία και ο συντονισμός με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους από το εμπόλεμο Σουδάν, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η περίπλοκη επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών ξεκίνησε χθες, Κυριακή 23/04 και συνεχίστηκε και σήμερα Δευτέρα, με τον απεγκλωβισμό ακόμα 15 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Την Κυριακή, με τη βοήθεια της Γαλλίας, απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα δύο τραυματισμένα παιδιά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, όλοι οι διασωθέντες βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Συνεχείς επικοινωνίες και ευχαριστίες Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με Ευρωπαίους ομολόγους αναφορικά με τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών την Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Καθρίν Κολονά, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν».

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ εξέτασαν κάθε πιθανό σενάριο για την ασφαλή απομάκρυνση των περίπου εκατό Ελλήνων και Κυπρίων και των οικογενειών τους από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η στρατιωτική ηγεσία ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση για το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» που αφορά στην εκκένωση πληθυσμών από εμπόλεμες ζώνες, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε λίγες ώρες παρείχε στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τις διπλωματικές Αρχές της χώρας ακριβή εικόνα για τις εξελίξεις επί του πεδίου.

FuaglCLWwAADvDA.jpeg

Τα σενάρια που εξετάστηκαν

Στο τραπέζι τέθηκαν αρκετά σενάρια καθώς η κατάσταση στο Σουδάν είναι ρευστή και μεταβάλλεται διαρκώς, ενώ τα περιθώρια για συνεννόηση με τις αντιμαχόμενες πλευρές είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα. Αρχικώς εξετάστηκε η δυνατότητα μεταφοράς των ατόμων με οχήματα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ένα σενάριο το οποίο απορρίφθηκε εξαιτίας της αδυναμίας παροχής εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά και της μεγάλης απόστασης, άνω των χιλίων χιλιομέτρων που έπρεπε να καλυφθεί.

Εξίσου επικίνδυνο κρίθηκε και το σενάριο μεταφοράς των ατόμων στο Πορτ Σουδάν για την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα και συγκεκριμένα με Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Η απόσταση και οι εχθροπραξίες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά κυρίως τα αεροπορικά χτυπήματα δεν επέτρεπαν τη δημιουργία κονβόι αυτοκινήτων για τη μεταφορά τους στα ανατολικά. Έτσι, προκρίθηκε η εκκένωση από αέρος μέσω του Τζιμπουτί.

Κατά τη διοργάνωση της επιχείρησης απεγκλωβισμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν σε συντονισμό τόσο με την Ουάσιγκτον, μέσω των επαφών με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνη και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Παράλληλα, οι Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ συνομιλούσαν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και το Τζιμπουτί, ώστε να εξασφαλιστούν οι στρατιωτικές διευκολύνσεις και ο ασφαλής «διάδρομος» για τη μετακίνηση Ελλήνων και Κυπρίων του Σουδάν.

1.jpg

Δυτική «αλυσίδα»

Με την κατάσταση στο Σουδάν και ιδίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, η λύση που προκρίθηκε ήταν η δημιουργία μιας «αλυσίδας» των δυτικών χωρών για τον απεγκλωβισμό του διπλωματικού προσωπικού και των πολιτών τους. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ, ήταν η σταδιακή μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν στο Τζιμπουτί με γαλλικά αεροπορικά μέσα και με τη συνδρομή της γαλλικής Πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μεταστάθμευση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενός C-130 και ενός C-27 σε αεροπορική βάση στη Νότια Αίγυπτο. Τα αεροπλάνα, στα οποία επιβαίνει ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αλλά και ιατρικό προσωπικό και διπλωμάτες θα μεταβούν στη συνέχεια στο Τζιμπουτί, όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός Ελλήνων, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ακόμη δύο μεταγωγικά βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού.

FuaDGQQX0AA0tIT-002.jpeg

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Στην «αλυσίδα» που στήθηκε με τη βοήθεια του Παρισιού συμμετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιβιβάζουν τους πολίτες τους στα γαλλικά Α400 και στη συνέχεια τους παραλαμβάνουν από το Τζιμπουτί, όπου έχει στηθεί μια πολυεθνική «βάση» αεροσκαφών για μεταφορά του άμαχου πληθυσμού. Άλλωστε, τις τελευταίες ώρες, ο εναέριος χώρος της αφρικανικής χώρας είναι γεμάτος από ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη, που μετασταθμεύουν προσωρινά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Ο Νίκος Δένδιας πάντως, αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της εκκένωσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, η κατάσταση επί του εδάφους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κατάπαυση του πυρός.

ΠΗΓΗ

Σχόλια