«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τον Πρωθυπουργό να προσχωρήσει στον συνασπισμό των κρατών μελών που υποστηρίζουν τον κανονισμό της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τον Πρωθυπουργό να προσχωρήσει στον συνασπισμό των κρατών μελών που υποστηρίζουν τον κανονισμό της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας την Ελλάδα να υποστηρίξει τον προτεινόμενο κανονισμό της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
- Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί σεξουαλική βία και κακοποίηση και μία στις τρεις περιπτώσεις που αναφέρονται αφορά σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
- Κάθε δευτερόλεπτο, τουλάχιστον 2 εικόνες ή videos σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διακινούνται διαδικτυακά.
- 1 στα 3 υλικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διακινούνται διαδικτυακά, αφορά σε παιδί ηλικίας κάτω των 10 ετών.
- Τα τελευταία 10 χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση 6.000% στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην ΕΕ μέσω του διαδικτύου.
- Το 2021 το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης (National Center for Missing and Exploited Children) των Η.Π.Α. έλαβε περίπου 85 εκατομμύρια φακέλους που περιείχαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τονίζεται ότι σε σχέση με το 2020, καταγράφηκε αύξηση στους φακέλους κατά 20 εκατομμύρια.
- Μόνο για την Ελλάδα το 2021 υπήρξαν 14,616 αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο στην εφαρμογή Cybertiplineτου Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης (National Center for Missing and Exploited Children) των Η.Π.Α.
Βρέφη, νήπια, παιδιά μικρής ηλικίας, έφηβοι καθώς και παιδιά με αναπηρίες, τα πιο ευάλωτα στις κοινωνίες μας, αφήνονται στα χέρια των κακοποιητών τους οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να τελέσουν τα εγκλήματά τους.
Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών στο διαδίκτυο είναι ένα φρικτό έγκλημα όπου κάθε εικόνα περιέχει ένα θύμα που πρέπει να ζήσει με την καταστροφική πραγματικότητα της κακοποίησής του που ανακυκλώνεται για την ευχαρίστηση άλλων. Πρέπει να δράσουμε για να τερματίσουμε αυτή τη μάστιγα και να ψηφίσουμε νομοθεσία που θα της βάλει τέλος.
Περισσότερο από το 62% του παγκόσμιου διαδικτυακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM: Child Sexual Abuse Material) φιλοξενείται σε διακομιστές που εδρεύουν στην Ε.Ε. και είναι κρίσιμο η Ε.Ε. να προστατεύσει τα παιδιά από την κατάφορη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Η Ευρώπη με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει την ευκαιρία να ηγηθεί διεθνώς στον αγώνα καταπολέμησης αυτής της μάστιγας.
Η πρόταση προσφέρει μια αναλογική, μακροπρόθεσμη λύση και ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ασφαλή χρήση αυτοματοποιημένης τεχνολογίας για τον εντοπισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Η προστασία των παιδιών από τη βλάβη στο διαδίκτυο και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των χρηστών δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι. Τα εργαλεία που υπάρχουν για τον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι ειδικά και κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό, με ισχυρές ενσωματωμένες διασφαλίσεις, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σήμερα.
Η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μετά από μελέτη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και αναλυτικές συζητήσεις με διεθνείς φορείς και οργανισμούς και fora που συμμετέχει ενεργά (Missing Children Europe, Eurochild, ECPAT, BraveMovement, We Protect Global Alliance), και έχοντας μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία στην Ελλάδα και διεθνώς, θεωρεί ότι όλα όσα προβλέπονται προσφέρουν μια ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη λύση. Το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την ασφαλή χρήση της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας για τον εντοπισμό της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.
Περισσότερα για την εκστρατεία Child Safety On: https://el.childsafetyineurope.com/