ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ-ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ-ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 05/04/2006
E-mail: [email protected]
ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Συναντήσεις εργασίας με αγροτικά στελέχη των διαμερισμάτων των Δήμων Κρύας Βρύσης και Σκύδρας είχε ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης.
Μιλώντας στην Ακρολίμνη ο Γιώργος Πασχαλίδης σημείωσε: « Η προαναγγελθείσα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πέλλα είναι μια καλή ευκαιρία να ζητήσουν οι αγρότες του Νομού από τον κ. Καραμανλή να τοποθετηθεί σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν την ραγδαία πτώση του εισοδήματός τους και την διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους.
Συγκριτικά με τα επίπεδα του 2003 (τιμές – κόστος παραγωγής και ζωής) οι αγρότες της Πέλλας μετρούν απώλειες στο εισόδημά τους της τάξης του 50% την ίδια στιγμή που η ακρίβεια εξανεμίζει την όποια αγοραστική τους δύναμη. Με ποιο τρόπο θα αναπληρωθεί αυτό το χαμένο εισόδημα, με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές; Τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι δυσάρεστα για τους αγρότες. Οι ρυθμίσεις που εξασφάλισε η Ν.Δ. ήταν καταστροφικές αφού για μεν τον καπνό χάνονται μετά το 2009 το 50% των επιδοτήσεων – μείωση κατά 185 εκ. Ευρώ - για δε το βαμβάκι οι ενισχύσεις συνδέθηκαν μετά το 2009 με την παραγωγή της Αφρικής. Στο «Βατερλώ» για τον καπνό και το βαμβάκι προστέθηκε τον Νοέμβριο του 2005 και η εξοντωτική για τους έλληνες τευτλοπαραγωγούς ρύθμιση για τη ζάχαρη.
Η σημερινή κατάσταση στον αγροτικό κόσμο χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια τόσο στην επιλογή των καλλιεργειών όσο και στη διάθεση και εμπορία των προϊόντων. Αυτό αφορά σχεδόν όλες τις παραγωγές του Νομού Πέλλας (ροδάκινο, σπαράγγι, καπνός, τεύτλα κ.ο.κ.). Η Ν.Δ. επιχείρησε χωρίς επιτυχία να καλύψει την απώλεια εισοδήματος με πλειοδοσίες υποσχέσεων φορτώνοντας το πρόβλημα στον ΕΛΓΑ, που λόγω του υψηλού τραπεζικού δανεισμού του (πάνω από 2 δις Ευρώ) οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Τελικά μετά τις αντιφατικές ανακοινώσεις της Ν.Δ. για καταβολή των αποζημιώσεων μέσα σε 3 μήνες, άλλοτε από το χρόνο της καταστροφής και άλλοτε από το χρόνο της συγκομιδής οι αγρότες κατάλαβαν στην πράξη πως οι 3 μήνες ήταν τις περισσότερες φορές 13!
Οι αγρότες του Νομού που δεν ξεχνούν την θεσμοθέτηση από το ΠΑΣΟΚ της σύνταξης σε κάθε ζευγάρι (αγρότισσα και αγρότη), μέτρησαν την πενιχρή αύξηση κατά 12 Ευρώ το 2005 περιμένοντας την υλοποίηση της δέσμευσης για αύξηση της σύνταξης από τα 200 στα 330 Ευρώ. Αυτό που σίγουρα μέτρησαν αρνητικά είναι η εξοντωτική αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να δοθεί το επίδομα θέρμανσης που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως μέτρησαν αρνητικά την αύξηση του Φ.Π.Α. στο 19% αντί της προεκλογικής υπόσχεσης για μείωση στο 8%. Εξάλλου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ το 2005 είχαμε αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων τουλάχιστον κατά 10% με αντίστοιχη επιβάρυνση του κόστους παραγωγής αθροιστικά με τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.
Την πρώτη διετία της Ν.Δ. τα ημίμετρα αποσπασματικού χαρακτήρα προσδιόρισαν την τύχη των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των Ομάδων Παραγωγών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τροφοδοτώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει και τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών, τις βιολογικής-οικολογικής γεωργίας και της γεωργικής εκπαίδευσης – έρευνας.
Είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε πως φυσικοί πρωταγωνιστές της περιφερειακής ανάπτυξης είναι οι αγρότες της ελληνικής υπαίθρου. Για να δώσουμε υπόσταση σ’ αυτήν τη διαπίστωση θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα δίκτυο πολιτικών κοινωνικής στήριξης του αγροτικού πληθυσμού μαζί με τις αναγκαίες πολιτικές για τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει υποδομές στους Δήμους και την αγροτική τους ενδοχώρα, αναπτυξιακές επενδύσεις που ενισχύουν την απασχόληση, ισχυρή αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες και βέβαια ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα συμβατό με διεπαγγελματικές οργανώσεις προώθησης και εμπορίας της παραγωγής. Τα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα, στα οποία όλοι αναφερόμαστε, είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής που σήμερα απουσιάζει. Όπως απουσιάζουν οι πολιτικές για ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ύφεση, η απραξία, η στασιμότητα που σηματοδότησαν τον πρόλογο, το πρώτο μέρος της διακυβέρνησης της Ν.Δ. όλα δείχνουν πως θα προσδιορίσουν και το δεύτερο μέρος και τον επίλογο αυτής της περιόδου.
Οι καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε η Ν.Δ. αποδεικνύονται καθημερινά χειρότερες ενώ ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας οδηγεί πλέον σε εξάντληση της χώρας».