Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών
Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών
Δήλωση του ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη για την
Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τονίζει σε δήλωση του με την ευκαιρία της "Διεθνούς Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών" ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ Ιωάννης Γκλαβάκης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και γιορτάζεται στις 10 Οκτώβρη με σκοπό να υπενθυμίσει ότι ο άνθρωπος αν και δεν είναι σε θέση να δαμάσει τις δυνάμεις της φύσης, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
αναφέρει ο κ Γκλαβάκης .
Οι αλλαγές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στην ατμόσφαιρα της γης και στους ωκεανούς ευθύνονται για την αύξηση των φυσικών καταστροφών. Απουσιάζει μια ισχυρή πολιτική βούληση διεθνώς για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες παραμένουν πρωταθλήτριες στην έκκληση αερίων ενώ από την άλλη πλευρά τα δάση εξακολουθούν να μειώνονται. Παρατηρείται μια αναβλητικότητα και μια καθυστέρηση η οποία το μόνο που μας εγγυάται είναι μεγαλύτερο κόστος για τις επόμενες γενιές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Από το 2001 έχει αναπτύξει ένα Κοινοτικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή μια μορφή ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας με σκοπό την ταχύτερη ανταπόκριση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε το βοηθάει τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν μερικώς της ζημιές που έχουν υποστεί. Θα λέγαμε ότι το Ταμείο αυτό αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της αρχής της αλληλεγγύης που διαπνέει την Ε.Ε. Οι πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να ανακουφιστούν σημαντικά από τις παροχές του Ταμείο.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του τόνισε ότι "η χώρα μας διαθέτει ένα ευέλικτο και εκτεταμένο σύστημα πολιτικής προστασίας που μπορεί να ενεργοποιηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η επιτυχής αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών κρύβεται στο τρίπτυχο Πρόληψη - Παρέμβαση - Αποκατάσταση ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία η ενημέρωση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν πως να αντιδράσουν σε περιπτώσεις εκτάκτου