Γονείς ζητούν την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε παιδική χαρά στη Νέα Πέλλα
Γονείς ζητούν την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε παιδική χαρά στη Νέα Πέλλα
Φορτηγά κλείνουν την είσοδο της παιδικής χαράς. Έλεγχος από την αστυνομία για τρίτη μέρα.
του Γιώργου Ροδάκογλου
Την άμεση τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης που θα απαγορεύουν τη στάθμευση βαρέων οχημάτων μπροστά στην παιδική χαρά της Νέας Πέλλας ζητούν γονείς ανήλικων παιδιών, επιχειρώντας να δοθεί τέλος σε μια επικίνδυνη κατάσταση, που όπως καταγγέλλουν, παραμένει για καιρό χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι δυο μεγάλα φορτηγά σταθμεύουν σε μόνιμη βάση δημιουργώντας συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες στην πρόσβαση και παρά τις προειδοποιήσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίσθηκε. Το θέμα που εδώ και δυο χρόνια προσπαθούν να λύσουν οι κάτοικοι της Νέας Πέλλας βρίσκεται την περίοδο αυτή υπό την συνεχή επιτήρηση αστυνομίας. Στο μεταξύ για τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε αστυνομική περιπολία, στο χώρο του υδραγωγείου και στο χώρο μπροστά από την παιδική χαρά.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, και παρά τις προσπάθειες που έκαναν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της κοινότητας Κυριάκο Τσαλκιτζή το πρόβλημα από το 2024 δεν λύθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, παρόλο που δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο Στάθη Φουντουκίδη να αντιμετωπισθεί. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν προηγηθεί και άτυπες ενημερώσεις προς τους εμπλεκόμενους που δεν τις εφάρμοζαν.
«Πρέπει να μπουν πινακίδες κατά μήκος του πεζοδρομίου ή πασαλάκια στο οδόστρωμα» δηλώνει ο γονέας ενός τρίχρονου αγοριού -σε μια συζήτηση που έγινε παρουσία ατόμων- όμως ζητήθηκε η δημοσιογραφική ανωνυμία όπως και των συνομιλητών του, εκφράζοντας ένα φόβο για το ενδεχόμενο ηθικών παρενοχλήσεων.
«Εδώ μιλάμε για θέμα ασφάλειας παιδιών», δηλώνει χαρακτηριστικά ένας άλλος γονέας, ενώ ένας τρίτος προσθέτει. «Δεν είναι δυνατόν βαρέα οχήματα να κλείνουν την είσοδο της παιδικής χαράς, και να παρκάρουν σε δρόμους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κάτοικος της περιοχής επισημαίνει πως το ζήτημα δεν επιδέχεται προσωπικές συνεννοήσεις. «Όταν υπάρχει κίνδυνος για παιδιά, δεν τίθεται καν θέμα “να τα βρούμε μεταξύ μας”, και δεν ανοίγουμε συζήτηση με τον οδηγό αλλά εφαρμόζεται ο νόμος» ενώ ένας ακόμη σημειώνει: «δεν μπαίνει κανένα ζήτημα αν οδηγός είναι Βούλγαρος ή όχι, εδώ κινδυνεύει το δικό μου παιδί και εδώ μπαίνει τελεία».
Οι καταγγελίες όμως περί ασφάλειας παιδιών αυτή τη φορά έφτασαν στο ζενίθ. Ο ανεπαρκής έλεγχος της ΔΕΥΑΠ στις εγκαταστάσεις της από το 2021, οδήγησαν στο σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης ενός πιθανού ατυχήματος η δυστυχήματος στο υδραγωγείο της Νέας Πέλλας. Έτσι η αστυνομία με αφορμή την εξάλειψη του κινδύνου λόγω της ανοιχτής καταπακτής στο υδραγωγείο, διεύρυνε τους ελέγχους. Ήδη όμως είχαν προηγηθεί και αρκετές αναφορές για παράνομη στάθμευση βαρέων οχημάτων σε δρόμους του οικισμού, στο οδόστρωμα, πάνω σε πεζοδρόμια και μπροστά στην παιδική χαρά και είχαν γίνει και σχετικές επισημάνσεις. Την υπόθεση χειρίστηκε τότε ο διοικητής Τροχαίας Πέλλας Βασίλειος Πλούγαρλης.
Αυτή τη φορά ο προϊστάμενος του Αστυνομικού Τμήματος Πέλλας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλειος Γκιόντσης, κινήθηκε προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την εντολή κατεπείγουσας προτεραιότητας «για άμεσες ενέργειες λόγω εξάλειψης κινδύνου». Σήμερα για τρίτη μέρα οι αστυνομικοί επισκέφθηκαν εκ νέου την περιοχή και αφού επιθεώρησαν το χώρο του υδραγωγείου διαπίστωσαν ότι τοποθετήθηκε μια μαύρη μικρή κλειδαριά στην επικίνδυνη καταπακτή. Τώρα το κατά πόσο αυτή η κλειδαριά της ΔΕΥΑΠ παρέχει ασφάλεια αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που μάλλον θα το ξανασυναντήσουμε στο μέλλον. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί προέβησαν σε αναζήτηση παράνομων σταθμεύσεων όπου και δεν εντόπισαν κάποιο όχημα στο συγκεκριμένο σημείο.
Με αυτά τα άλυτα ζητήματα όμως οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με μια συνολική εικόνα επικινδυνότητας και ξεκίνησαν έναν αγώνα ανεύρεσης άμεσης και ουσιαστικής λύσης.
Τώρα φιλοδοξούν ότι αυτή τη φορά η Δημοτική Αρχή- αν και την έχουν ενημερώσει και στο παρελθόν- θα δώσει λύση στο πρόβλημα, της ασφάλειας των παιδιών τους, επιμένοντας για μια ακόμη φορά στην άμεση τοποθέτηση πινακίδων που θα απαγορεύουν ρητά τη στάθμευση βαρέων οχημάτων.
Όπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής πρόκειται για ένα μέτρο απλό αλλά ουσιαστικό, που μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη επικίνδυνων καταστάσεων δίπλα στην παιδική χαρά.
Το θέμα όμως των παράνομων παρκαρισμάτων, πολύ πιθανόν θα προκαλέσει και ένα ντόμινο εξελίξεων στη Νέα Πέλλα με την έναρξη εντατικών ελέγχων σε αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων που σταθμεύουν στους δρόμους εντός της κατοικημένης περιοχής, καθώς απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά βάση νομικού πλαισίου. «Ο νόμος είναι πάντα νόμος και δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά την κρίση, του καθενός» επισημαίνει ανώτατος αξιωματικός που ρωτήθηκε σχετικά.
Ένα ακόμη ζήτημα που αναδεικνύεται μέσα από την υπόθεση αυτή και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ο φόβος των κατοίκων να προχωρήσουν σε επώνυμες αναφορές, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αν και τα πρόσωπα είναι υπαρκτά ωστόσο επιλέγουν την ανωνυμία, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενες λεκτικές ή και άλλου είδους παρενοχλήσεις που θα μπορούσαν να δεχθούν ακόμη και δημόσια. Παρά την επιφυλακτικότητα τους, οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν πως και για αυτή την πτυχή, υπάρχει μέριμνα με στόχο να υπάρξει η απαραίτητη διαχείριση.






