Εφ’ όλης της ύλης συζήτησαν οι αγρότες της Πέλλας με τον Υπουργό Στ Αραχωβίτη – Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές
Εφ’ όλης της ύλης συζήτησαν οι αγρότες της Πέλλας με τον Υπουργό Στ Αραχωβίτη – Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές
Γιάννης Σηφάκης: Εφ’ όλης της ύλης συζήτησαν οι αγρότες της Πέλλας με τον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ που επισκέφθηκε και τις πληγείσες περιοχές
Η μαζική συγκέντρωση με συμμετοχή του Υπουργού Στ. Αραχωβίτη πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Πριν από την συγκέντρωση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννη Σηφάκη και Θ. Τζάκρη, την προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας Μαρία Παππά και της επόπτριας Ελένης Αβραμίδου επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Συγκεκριμένα τις Αμπελειές, την Λάκκα, τον συνεταιρισμό στους Γαλατάδες και το Ριζό. Σε όλες τις επισκέψεις έγιναν μίνι συσκέψεις με τους αγρότες για τις αποζημιώσεις, τα γρήγορα πορίσματα, την καταβολή του υπολειπόμενου 30% των περσινών αποζημιώσεων και την δυνατότητα γρήγορης καταβολής είτε προκαταβολών είτε των ίδιων των αποζημιώσεων για την στήριξη των πληγέντων αγροτών.
Στο Ριζό πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με συμμετοχή πολλών δεκάδων αγροτών και ουσιαστική συζήτηση.
Παρέμβαση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης στις παρεμβάσεις του ( τόσο στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όσο και στο Ριζό) έθεσε συνοπτικά τα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου στην Πέλλα και πρότεινε λύσεις. Την ανάγκη στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και τις άλλες ζημιές, την ανάγκη αποφάσεων για την επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης του αγροτικού χώρου στην νέα φάση που διέρχεται η χώρα ( που έμεινε χωρίς χρηματοδότηση μετά το χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας από προηγούμενες κυβερνήσεις σε «φίλους» τους, την ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στα νέα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, στην ανάγκη περαιτέρω υποβοήθησης της οργάνωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων σε οργανώσεις παραγωγών, την ανάγκη να αρχίσουν οι αγρότες να χρησιμοποιούν τα προγράμματα κάλυψης των αγροκτημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινες μεμβράνες, την ανάγκη προκαταβολών σε περίπτωση εκτεταμένων καταστροφών, την διερεύνηση της δυνατότητας να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση και στο επιτραπέζιο ροδάκινο, έγκριση εκτεταμένου προγράμματος επιδοτούμενης χυμοποίησης ροδάκινου και άλλων προϊόντων για τα σχολικά γεύματα και άλλες κατευθύνσεις με στόχο την στήριξη των παραγωγών και του προϊόντος, αλλαγή του τρόπου καταβολής των άμεσων επιδοτήσεων με μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων προς όφελος των δενδρωδών καλλιεργειών και των νέων αγροτών, ενίσχυση των εμπορικών συμπράξεων ( συνεταιρισμών, εμπόρων κλπ) για να διεκδικηθούν καλές αγορές και της ανάγκης ενίσχυσης των ενεργειών τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας από τους ίδιους τους αγρότες για να μπορέσουν να επωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία των ποιοτικών τους προϊόντων, ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων, εκμετάλλευση της νομοθεσίας των ενεργειακών κοινοτήτων και του net metering για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Ζήτησε σύντομη καταβολή του υπολειπόμενου 30% των περσινών αποζημιώσεων για την στήριξη του εισοδήματος των πληγέντων αγροτών, εξάντληση των δυνατοτήτων για προκαταβολές, γρήγορη απόδοση των πορισμάτων για να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για χρηματοδότηση τους, πληρωμή αποζημιώσεων εντός του έτους.
Βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη:
Ο Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνεταιρισμένων αγορών ( κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση φορολογίας στους συνεταιρισμούς, μείωση φορολογητέου εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ρυθμίσεις ως και 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ενημέρωσε ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες τροποποίησης του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ( που έχει να τροποποιηθεί ουσιαστικά από το 1987) με στόχο να προσαρμοστεί στις νέες ζημιές που προέρχονται κυρίως από την κλιματική αλλαγή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες, έγινε η διαβούλευση, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα οι αγρότες και άλλοι φορείς να εκφράσουν θέσεις και προτάσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενημέρωσε για τις ενέργειες του και την επιτυχία αύξησης στην νέα ΚΑΠ των διασυνδεδεμένων (από το 10+2 στο 13+2) που δίνει την δυνατότητα να δοθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις και σε άλλα προϊόντα αφήνοντας ανοικτή την δυνατότητα ένταξης και του επιτραπέζιου ροδάκινου και άλλων προϊόντων.
Ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τον αγρότη μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα υπάρξει ταμείο μικροπιστώσεων, εγγυήσεις υπέρ των αγροτών προς τις τράπεζες για να πάρει δάνειο και άλλα.
Τάχθηκε υπέρ των προκαταβολών με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που μελετάται. Κάλεσε τον ΕΛΓΑ να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την γρήγορη απόδοση του υπολειπόμενου 30% των αποζημιώσεων και ταχείας ολοκλήρωσης των πορισμάτων για τις ζημιές.
Το ΦΕΚ της παράτασης των εισφορών ΕΛΓΑ θα εκδοθεί άμεσα δίνοντας την δυνατότητα να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές οι αγρότες που πλήρωσαν τις εισφορές τους στην παράταση ( μετά την 31.03.19).
Τόνισε την μεγάλη σημασία για τους αγρότες της διατήρησης και ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΛΓΑ.
Προανήγγειλε de minimis στα αχλάδια ( Κρυστάλια) εντός του μήνα. Ακόμη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου de minimis στα ροδάκινα ( αν χρειαστεί) καθώς και σε δαμάσκηνα ή και άλλα προϊόντα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ακόμη όσον αφορά τους εργάτες γης ενημέρωσε ότι πολιτικά έχει λυθεί το θέμα του τρόπου που θα εργάζονται αλλοδαποί εργάτες τρίτων χωρών που έρχονται με τουριστική βίζα ( κυρίως Αλβανών). Με συνεννόηση που γίνεται αυτό το διάστημα με την Αλβανία η βίζα θα είναι για εποχική αγροτική εργασία με δυνατότητα εργασίας σε πολλούς εργοδότες και θα αποζημιώνεται με εργόσημο.
Αναλυτικά τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Γιάννη Σηφάκη:
- Συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας
- Πρώτοι σε 4 πυρηνόκαρπα και δεύτερη σε ένα ακόμη
- Σημαντική αύξηση και του ακτινιδίου
- Ισχυρή μεταποίηση με εξαγωγικό προσανατολισμό
- Προβλήματα
- Μικρός κλήρος, πολυδιάσταση καλλιεργειών ανά αγρότη
- Μεγάλο κόστος παραγωγής
- Πολύ μικρό το ποσοστό των οργανωμένων σε συνεταιρισμούς
- Έλλειψη κουλτούρας εμπορικών συμπράξεων, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας από τους ίδιους τους αγρότες
- Ενώ υπάρχει λογική χρησιμοποίησης προγραμμάτων βελτίωσης δεν υπάρχει κουλτούρα χρήσης προγραμμάτων για κάλυψη των αγροκτημάτων με αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα
- Έγιναν βήματα:
- Ίδρυση ΣΕΑΣ – η Πέλλα απέκτησε φωνή με όποιες αδυναμίες
- Χρησιμοποίησε στο τέλος το επισιτιστικό πρόγραμμα αντί του Εμπάργκο
- 2 χρόνια κατάφερε de minimis στα ροδάκινα
- Οι αγρότες κατάφεραν να δούν ότι τα συμφέροντας τους δεν ταυτίζονται με του Μπούτα και των μεγάλων εκμεταλλεύσεων του Θεσσαλικού κλπ κάμπου και έφτιαξαν την Ομοσπονδία δενδροκαλλιεργητών
Απαιτείται:
- Αλλαγή του τρόπου καταβολής των άμεσων επιδοτήσεων - Δεν παίρνουν πολλές άμεσες επιδοτήσεις
- Ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής – ως τότε ενίσχυση με de minimis ή άλλο τρόπο καλλιεργειών με ζημιές που δεν καλύπτονται
- Ανάγκη ενίσχυσης χρηματοδοτικών εργαλείων του αγρότη μετά το «χάρισμα» της ΑΤΕ
- Πληρωμή προκαταβολών έναντι των αποζημιώσεων – γρήγορα πορίσματα
- Εξέταση της δυνατότητας διασυνδεδεμένης στο επιτραπέζιο ροδάκινο και πιθανά και σε άλλα προϊόντα
- Αγροτικό πετρέλαιο
- Επιδοτούμενο μεγάλο πρόγραμμα χυμοποίησης για σχολικά γεύματα κλπ