Κραυγή απόγνωσης για το νωπό ελληνικό γάλα
Κραυγή απόγνωσης για το νωπό ελληνικό γάλα
Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κτηνοτροφία, ο κλάδος δέχεται πόλεμο από τις γαλακτοβιομηχανίες και οι παραγωγοί κλείνουν τις μονάδες τους ήταν τα μηνύματα που έστειλαν χθες οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Εθνους» για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των Μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της, υπογραμμίζοντας όμως ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας θα συμβάλει στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Θανάσης Βασιλέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών) περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα, ενώ υπογράμμισαν με εμφατικό τρόπο ότι η επικείμενη αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο και αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα.
Ο κ. Βασιλέκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο μήνα ο κλάδος δέχεται μεγάλο πόλεμο από τις γαλακτοβιομηχανίες. Ενα πρόβλημα είναι ότι έχουμε καθυστερήσεις πληρωμών, διακόπτονται συμβόλαια παραγωγών με εταιρείες, με αποτέλεσμα οι αγελαδοτόφοι να κλείνουν τις μονάδες τους. Η τιμή γάλακτος έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτός από το νωπό γάλα υπάρχει πρόβλημα και με το γιαούρτι. Ο κώδικας τροφίμων που ισχύει μέχρι σήμερα αναφέρει ότι το γιαούρτι γίνεται από νωπό γάλα. Ο προτεινόμενος κώδικας αναφέρει ότι το γιαούρτι μπορεί να παρασκευάζεται από συμπύκνωμα, δηλαδή ανοίγει παράθυρο οι βιομηχανίες να χρησιμοποιούν σκόνη γάλακτος, την οποία θα εισάγουν. Οι πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου για αυξημένους ελέγχους δεν έχουν ουσία όταν νομιμοποιούν την παρανομία».
Μεγάλη ζημιά
Παράλληλα, ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε με τη σειρά του ότι «ο ΟΟΣΑ έχει πιέσει για την τροποποίηση του κώδικα τροφίμων γιατί υποστηρίζει ότι το ελληνικό γάλα δεν φτάνει για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση». Οπως είπε, «είναι κοινή θέση του ΣΕΚ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τον Οκτώβριο του 2015 να μην υπάρξει τροποποίηση στον κώδικα για το γιαούρτι. Αντιθέτως οι βιομήχανοι ζητούν να καταργηθεί ο όρος «νωπό γάλα» ώστε να μειώσουν το κόστος της πρώτης ύλης. Ωστόσο μακροπρόθεσμα θα ζημιωθούν και εκείνοι εάν περάσει αυτή η τροποποίηση».