Πακέτο ΕΛΓΑ για χαλάζι Ιουνίου και προκήρυξη για νέα Σχέδια τον Νοέμβριο

Πακέτο ΕΛΓΑ για χαλάζι Ιουνίου και προκήρυξη για νέα Σχέδια τον Νοέμβριο
29 Σεπτεμβρίου, 2022

Πακέτο ΕΛΓΑ για χαλάζι Ιουνίου και προκήρυξη για νέα Σχέδια τον Νοέμβριο

Ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγούς που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις χαλαζοπτώσεις στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, καθώς, το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, ψηφίζεται στη Βουλή σχετική τροπολογία που ετοίμασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει να τρέξει άμεσα και την προαναγγελία για τη νέα, εμβόλιμη, προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που τόσο περιμένει ο πρωτογενής τομέας.

Με το νομοθέτημα για τους χαλαζόπληκτους του Ιουνίου, όπως είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στη ραδιοφωνική συχνότητα του Flash 99,4 στη Θεσσαλονίκη, «ανάβει το πράσινο φως» προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να βάλει τη διαδικασία στις ράγες και εντός τριμήνου να πιστωθούν οι προκαταβολές στους δικαιούχους.

«Αφορά πληρωμές για ζημίες που προκλήθηκαν στις περιφερειακές ενότητες της Καβάλας, της Ξάνθης, των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Πέλλας», ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα βγάλει τις ανακοινώσεις για το ποσό και πώς θα καταβληθεί, ενώ σε ένα τρίμηνο θα έχουν δοθεί τα χρήματα».

Σε σχέση με την προωθούμενη νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκάλυψε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα βγει η προαναγγελία με την περιγραφή του αντικειμένου και άλλες κρίσιμες παραμέτρους του προγράμματος, ενώ ως προς την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα είναι στον αέρα τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου».

Επανέλαβε, ακόμη, πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν τα 60 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, για την αγορά λιπασμάτων, καθώς και ότι έχει δρομολογηθεί η καταβολή των 91 εκατ. ευρώ, προς τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι με τα μέτρα που λαμβάνουμε σηκώνουμε από τους ώμους του πρωτογενή τομέα το 100% του βάρους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Είναι όμως μια ουσιαστική και συνεχής στήριξη», σημείωσε και υπενθύμισε πως από τον Ιούνιο και εντεύθεν η επιδότηση καλύπτει το 90% των αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα, ενώ υπάρχει στήριξη και στο πετρέλαιο, τόσο στην αντλία, όσο και με τα 73 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σχόλια