Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη όλων των Ομάδων Παραγωγών Πέλλας και Ημαθίας
Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη όλων των Ομάδων Παραγωγών Πέλλας και Ημαθίας
Γιάννης Σηφάκης : Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη όλων των Ομάδων Παραγωγών Πέλλας και Ημαθίας με τους βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας στα Καλύβια Πέλλας για το πολύ σοβαρό θέμα του ροδάκινου ( ζημιά από βροχόπτωση, τιμές, μεγάλα προβλήματα στην εμπορία κλπ)
Παρόντες οι βουλευτές Γ. Σηφάκης, Θ. Τζάκρη, Γ. Ουρσουζίδης, Χρ. Αντωνίου και εκπρόσωπος του Γ. Καρασμάνη, η εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Μαρία Ζωγράφου, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Πέλλας Τρύφων Τσαντάκης, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκης και οι πρόεδροι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών.
Οικοδεσπότης ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς.
Στην συζήτηση αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα της φετινής παραγωγής στο ροδάκινο.
Το τεράστιο πρόβλημα στην εμπορία του επιτραπέζιου με τις υπερβολικά χαμηλές τιμές.
Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστεί τιμή στο συμπύρηνο από τις μεταποιητικές βιομηχανίες ενώ παραλαμβάνουν βιομηχανικά ροδάκινα.
Το βασικό όμως θέμα της συζήτησης ήταν οι ζημιές από τις έντονες τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα ( επιτραπέζια, νεκταρίνια και συμπύρηνα) στις ώριμες ποικιλίες. Ακόμη τις ζημιές από καύσωνα.
Οι ζημιές είναι τεράστιες και το πρόβλημα των παραγωγών μεγάλο.
Οι αγρότες ζήτησαν την αποζημίωση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ θεωρώντας ότι τα αίτια της ζημιάς καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Μίλησαν όλοι οι προαναφερόμενοι αναπτύσσοντας τις θέσεις τους.
Ο Γιάννης Σηφάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα στις φετινές καλλιέργειες με τις τεράστιες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες ( κεράσια, χαλαζοπτώσεις σε πολλές καλλιέργειες κλπ) και στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και προχωρούν ικανοποιητικά.
Το τεράστιο πρόβλημα εμπορίας στο επιτραπέζιο ροδάκινο αποκαλύφθηκε γιατί φέτος δεν χτυπήθηκαν από τον καιρό ( οι πρώιμες ποικιλίες) και υπάρχει κανονική παραγωγή με βάση τα στρέμματα υπενθυμίζοντας ότι η ανώτερη ποσότητα που εμπορεύτηκε η χώρα την τελευταία δεκαετία ( ακόμη και όταν υπήρχε η αγορά στη Ρωσία ήταν 170.000 τόνοι και η φετινή παραγωγή είναι πάνω από 350.000 τόνοι. Μόνο με εμπορικές συμπράξεις των παραγωγικών φορέων και με εξειδίκευση της μεταποίησης θα λυθεί το πρόβλημα το οποίο είναι δομικό.
Προς το παρόν οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι η επισιτιστική βοήθεια που ξεκίνησε ( με ελάχιστες ποσότητες βέβαια όσον αφορά το πρόβλημα) και η προσπάθεια της χώρας για να επιτύχει από την Κομισιόν αύξηση των ποσοτήτων επισιτιστικής και ακόμη έγκριση ειδικού προγράμματος (μετά από πλήρη στοιχειοθέτηση της απώλειας εισοδήματος του παραγωγού μετά την λήξη της περιόδου συγκομιδής σε συνεργασία με Ισπανία τουλάχιστον) για να δοθεί στρεμματική ενίσχυση στον παραγωγό.
Αυτές τις λύσεις εξήγγειλε ο Υπουργός στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με συμμετοχή και των αγροτών και προχωρά η υλοποίηση τους.
Όσον αφορά τις ζημιές από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και τον καύσωνα ζήτησε από τις οργανώσεις την στοιχειοθέτηση από επιστήμονες γεωπόνους των αιτιών της ζημιάς ( πέραν από τα «σκασίματα» που δέχεται Ο ΕΛΓΑ) και ανακοίνωσε ότι θα κανονιστεί νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας ( πιθανότατα την Τετάρτη) με την διοίκηση του ΕΛΓΑ με συμμετοχή βουλευτών, οργανώσεων παραγωγών, συνεταιρισμών και επιστημόνων γεωπόνων.
Ζητείται από όλους η εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Να γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθεί το μέτρο 17.3 από την Κομισιόν για αποζημιώσεις σε έκτακτες περιπτώσεις ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες.
Ακόμη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι με μεγάλες προσπάθειες τελικώς έγινε σεβαστή η κατανομή μεταξύ των οργανώσεων και μεμονωμένων ( όπως προτάθηκε από τις οργανώσεις παραγωγών 4 Νομών) και είχε γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.