Σέρρες: Δύο συλλήψεις για τη φονική έκρηξη στο σχολείο

Σέρρες: Δύο συλλήψεις για τη φονική έκρηξη στο σχολείο
6 Δεκεμβρίου, 2022

Σέρρες: Δύο συλλήψεις για τη φονική έκρηξη στο σχολείο

Συνελήφθησαν στις Σέρρες ένας 52χρονος εργολάβος και ένας 40χρονος ηλεκτρολόγος, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας σε δημοτικό σχολείο στην πόλη των Σερρών, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών του σχολείου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

 

Λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη φονική έκρηξη

Μια ημέρα μετά το πρωτοφανές, τραγικό συμβάν με την έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, την ώρα που βρίσκονταν σε αυτό δάσκαλοι και μαθητές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 11χρονο παιδί, μια σειρά από ερωτήματα ζητούν άμεσες απαντήσεις.

Οι πραγματογνώμονες της αστυνομίας έκαναν από νωρίς το πρωί την εμφάνισή τους στο σχολείο για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Μέχρι στιγμής, τόσο ο διευθυντής του σχολείου, όσο και ο δήμαρχος καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου, κάνοντας λόγο για λανθασμένη παράλληλη χρήση των δύο συστημάτων θέρμανσης, δηλαδή του λέβητα πετρελαίου που δεν αποσυνδέθηκε αλλά και του νέου συστήματος γεωθερμίας.

Όταν όμως το θέμα φτάνει στο ποιος ήταν υπεύθυνος για την παρουσία του εργολάβου στο σχολείο, τότε η μια πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), μιλώντας στην «Κ», σημειώνει ότι η αλλαγή σε σύστημα θέρμανσης γεωθερμίας (από πετρέλαιο) έγινε στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων.

Χρήση του εν λόγω προγράμματος έχουν κάνει δήμοι για τα σχολεία τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί: «Το ΕΣΠΑ δεν σε “ρωτάει” τι είδους ενέργειας θα επιλέξεις. Ζητάει μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης. Ορθά ο δήμος Σερρών αποφάσισε να τοποθετήσει σύστημα γεωθερμίας, καθώς είναι και οικονομική και πράσινη λύση. Η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε διαθέτει γεωθερμικά πεδία. Δεν ήταν λοιπόν ούτε εξεζητημένη, ούτε περίεργη λύση. Στα Τρίκαλα όπου είμαι δήμαρχος έχουμε “γυρίσει” πολλά σχολεία σε σύστημα με φυσικό αέριο και σε κάποια άλλα εγκαταστήσαμε επιτυχώς αντλίες θερμότητας».

Όσον αφορά στο χθεσινό τραγικό συμβάν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει πως από συζήτηση που είχε με τον δήμο Σερρών, φαίνεται ότι ο εργολάβος δεν απομόνωσε τον καυστήρα πετρελαίου: «Ίσως γιατί ήθελαν να αφήσουν τον λέβητα πετρελαίου ως εφεδρική λύση αν το σύστημα γεωθερμίας δεν δούλευε. Ο λέβητας πήρε λοιπόν μπροστά λανθασμένα, υπερθερμάνθηκε και έσκασε. Όσο για το σύστημα ασφαλείας, δεν ξέρουμε τι συνέβη. Δεν λειτούργησε; Ήταν ελαττωματικό; Όλα τα παραπάνω θα απαντηθούν από τους εμπειρογνώμονες. Μιλάμε σε κάθε περίπτωση για ένα τραγικό, τεχνικό λάθος. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι το έργο δεν είχε παραδοθεί στον δήμο Σερρών και για αυτό και ο δήμος δεν το είχε ελέγξει. Ο δήμος όμως και ο κάθε δήμος δεν μπορεί να έχει έναν υπάλληλο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε κάθε σχολείο για να τσεκάρει αν μπαίνει μέσα ο εργολάβος».

Σχόλια