Με στόχο την Ολυμπιακή πρόκριση οι Εθνικές ομάδες της ρυθμικής γυμναστικής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαλένθια

Με στόχο την Ολυμπιακή πρόκριση οι Εθνικές ομάδες της ρυθμικής γυμναστικής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαλένθια
21 Αυγούστου, 2023

Με στόχο την Ολυμπιακή πρόκριση οι Εθνικές ομάδες της ρυθμικής γυμναστικής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαλένθια

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τις αθλήτριες των Εθνικών ομάδων της ρυθμικής γυμναστικής, που θα επιδιώξουν να αναδείξουν το ταλέντο τους, να δικαιωθούν για τους κόπους τους και να κάνουν δική τους την Ολυμπιακή πρόκριση, μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί στη Βαλένθια από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου.

Η διοργάνωση της ισπανικής πόλης αποτελεί τον κυριότερο σταθμό στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», αφού μέσα από αυτήν θα δοθούν 14 εισιτήρια σε αθλήτριες του ατομικού και 5 εισιτήρια σε ομάδες ανσάμπλ.
Όσες χώρες δεν τα καταφέρουν στη Βαλένθια θα έχουν άλλη μία ευκαιρία στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα του 2024, στα οποία θα δοθεί από ένα επιπλέον Ολυμπιακό εισιτήριο στο ατομικό και από ένα στο ανσάμπλ, για κάθε ήπειρο.

Η ελληνική αποστολή αναχώρησε σήμερα (Κυριακή 20/08) για την Ισπανία, αποτελούμενη από τις αθλήτριες του ατομικού Παναγιώτα Λύτρα, Μαρία Δερβίση και την εξαμελή Εθνική Ανσάμπλ Γυναικών (Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέτα Τοπολλάι), στο πλευρό των οποίων θα βρίσκονται οι προπονήτριες του ανσάμπλ Μαρίνα Φατέεβα, Φωτεινή Κωτσοπούλου, Σοφία Αϊβαθιάδου και η δασκάλα μπαλέτου Ραλίτζα Βλαντιμίροβα, οι προπονήτριες του ατομικού Μορφούλα Ντώνα, Έφη Μπλέκα, η γιατρός Ζαΐρα Συμεωνίδου, ο φυσικοθεραπευτής Μιχάλης Καλινδέρης, οι διεθνείς κριτές Έφη Πανταζίδου, Σοφία Μπούρα, καθώς επίσης η Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής Ειρήνη Αϊνδιλή ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελένη Μιχοπούλου.

Στο ατομικό γυναικών, με το οποίο θα ανοίξει η αυλαία της διοργάνωσης, οι Λύτρα και Δερβίση θα αγωνιστούν την Τετάρτη (23/08) σε στεφάνι και μπάλα, ενώ την Πέμπτη (24/08) θα εκτελέσουν τα προγράμματά τους σε κορύνες και κορδέλα. Θα είναι, μάλιστα, οι αθλήτριες που θα ολοκληρώσουν τον προκριματικό, αγωνιζόμενες τελευταίες απ' όλες στις κορύνες.
Από τα αποτελέσματα του διήμερου προκριματικού του σύνθετου ατομικού θα αναδειχθούν οι νικήτριες των 14 Ολυμπιακών εισιτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη το άθροισμα των τριών υψηλότερων βαθμολογιών κάθε αθλήτριας στα τέσσερα όργανα.
Το εισιτήριο θα σφραγίσουν σίγουρα όσες βρεθούν στο «τοπ 14», αλλά ακόμα και η 17η ή η 18η θέση είναι πιθανό να δώσει την απευθείας πρόκριση, με δεδομένο ότι τέσσερις χώρες (οι Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία ως νικήτριες των μεταλλίων στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα και η Γαλλία ως διοργανώτρια) έχουν ήδη εξασφαλισμένη από μία θέση στο Παρίσι. Κάθε χώρα μπορεί να στείλει έως δύο αθλήτριες του ατομικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίστοιχα, στο ανσάμπλ γυναικών, η Εθνική ομάδα θα παρουσιάσει την Παρασκευή (25/08) τα προγράμματά της στα 5 στεφάνια και στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, με το βαθμολογικό άθροισμα των δύο προσπαθειών να καθορίζει την κατάταξή της στον σύνθετο αγώνα.
Την πρόκριση για το Παρίσι θα πανηγυρίσουν οι πέντε κορυφαίες ομάδες του σύνθετου αγώνα, χωρίς σε αυτές να λαμβάνονται υπόψη οι τρεις χώρες (Ισραήλ, Βουλγαρία, Ισπανία) που εξασφάλισαν την Ολυμπιακή εκπροσώπησή τους μέσα από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς και η «οικοδέσποινα» Γαλλία.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος συμπληρώνουν οι τελικοί των τεσσάρων οργάνων του ατομικού την Τετάρτη (23/08) και Πέμπτη (24/08), ο τελικός του σύνθετου ατομικού το Σάββατο (26/08) με την συμμετοχή 18 αθλητριών, καθώς και οι τελικοί οργάνων του ανσάμπλ την Κυριακή (27/08), χωρίς όμως κανένα από αυτά τα αγωνίσματα να περιλαμβάνεται στη διαδικασία της Ολυμπιακής πρόκρισης.

Το πρόγραμμα του παγκόσμιου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής (σε ώρες Ελλάδας):

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

10:30 - 20:30: Ατομικό Γυναικών: Προκριματικός, 1ο σκέλος (Στεφάνι, Μπάλα)
Γ’ Όμιλος (16:00 - 18:12): Παναγιώτα Λύτρα & Μαρία Δερβίση

22:00 - 22:35: Ατομικό Γυναικών: Τελικοί Οργάνων: Στεφάνι

22:47 - 23:22: Ατομικό Γυναικών: Τελικοί Οργάνων: Μπάλα

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

10:00 - 20:42: Ατομικό Γυναικών: Προκριματικός, 2ο σκέλος (Κορύνες, Κορδέλα)
Γ’ Όμιλος (18:30 - 20:42): Παναγιώτα Λύτρα & Μαρία Δερβίση

22:00 - 22:35: Ατομικό Γυναικών: Τελικοί Οργάνων: Κορύνες

22:47 - 23:22: Ατομικό Γυναικών: Τελικοί Οργάνων: Κορδέλα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

17:00 - 20:36: Ανσάμπλ Γυναικών: Σύνθετος Αγώνας
Β’ Όμιλος (19:00 - 20:36): Εθνική Ανσάμπλ Γυναικών

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

16:00 - 20:54: Ατομικό Γυναικών: Τελικός Σύνθετου Ατομικού

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

17:00 - 17:43: Ανσάμπλ Γυναικών: Τελικοί Οργάνων: 5 Στεφάνια

18:00 - 18:43: Ανσάμπλ Γυναικών: Τελικοί Οργάνων: 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες)

Σχόλια