Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Σε δύο φάσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το άνοιγμα περίπου 150 επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.
Σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται μια πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τα όσα προβλέπονται στο νέο νόμο, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην έρθει σε ρήξη μέσα στις γιορτές με τους θιγόμενους κλάδους και να προχωρήσει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο τονίστηκε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν «κλειστά επαγγέλματα».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως γενικό πλαίσιο. Τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία θα ρυθμίζουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα.
Οι νόμοι και η εφαρμογή τους
Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Σημειώνεται ότι η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι μεγάλη, καθώς περιλάμβανε άλλες δύο ενημερώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, πέραν εκείνης για τα κλειστά επαγγέλματα: α) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων και β) την ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.
Επιπλέον συζητήθηκε για το σχέδιο νόμου περί ταχυδρομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Τέλος, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και το σχέδιο νόμου για την σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τα νομοσχέδια αφορούν μεγάλες αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο αυτά πρέπει να εξηγηθούν και να υπάρξει διαβούλευση επ' αυτών τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία.
Τούτων δοθέντων τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ