«Ένεση» 100 δισ. ευρώ

«Ένεση» 100 δισ. ευρώ
22 Οκτωβρίου, 2011

«Ένεση» 100 δισ. ευρώ

Βρυξέλλες Κοντά σε «κατ' αρχήν» συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ το συμβούλιο -συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής- βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press.

Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν έχουν εκλείψει εντελώς: Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τρία μέλη της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιτίθενται στο ύψος των ενισχύσεων.

Οι τρεις χώρες «πιστεύουν πως (το σχέδιο) είναι υπερβολικά ακριβό και δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν τόσα κεφάλαια» υποστήριξε η πηγή.

H επανακεφαλαιοποίηση, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το ελληνικό κούρεμα, είναι ένας από τους τρεις «γόρδιους δεσμούς» των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει εν όψει της -πρώτης, «προπαρασκευαστικής»- Συνόδου Κορυφής της Κυριακής είχε αναφέρει επίσης πως, όσον αφορά το ελληνικό κούρεμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί στοχεύουν σε σημαντικά υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί αργότερα το Σάββατο με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια