Έρχεται λουκέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Έρχεται λουκέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
28 Ιανουαρίου, 2009

Έρχεται λουκέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Φόβους ότι ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2010, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επιβίωσή τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος. μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του φορέα. Ο κ. Μαγόπουλος ζήτησε συνεχή εγρήγορση, λήψη άμεσων μέτρων για τις ΜΜΕ και σύμπνοια κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο «ισοζύγιο» εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΒΕΘ, μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο κ. Μαγόπουλος είπε ότι αν και και οι διαγραφές του 2008 δεν ήταν σημαντικά αυξημένες έναντι του 2007 (1.189 έναντι 1.087), ωστόσο οι εγγραφές υπολείπονται κατά 25,7% (1.442 νέα μέλη έναντι 1.941 το 2007).

«Στα ήδη οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, έρχονται να προστεθούν και οι κινητοποιήσεις, με πιο πρόσφατες αυτές των αγροτών», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται με ουσιαστικό διάλογο και όχι με κλείσιμο των δρόμων.

Θετικό είναι, πάντως, πρόσθεσε, το γεγονός ότι σταδιακά ανοίγουν οι στρόφιγγες των τραπεζών, ενώ αρχίζει να τρέχει το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Για πρωτόγνωρη οικονομική κρίση έκανε λόγο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος που διανύουμε απαιτεί συλλογική δράση. «Για κινήσεις υπερβολής, από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφορικά με την διεθνή οικονομική κρίση», μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Όπου δεν υπάρχει ανεπτυγμένη μικρομεσαία επιχείρηση δεν υπάρχει και δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώθηκε, οι δημόσιες επενδύσεις περιορίστηκαν και οι ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.

Σχόλια