«Έτσι μοιράζονταν οι μίζες του σκανδάλου με τον ΦΠΑ»

«Έτσι μοιράζονταν οι μίζες του σκανδάλου με τον ΦΠΑ»
27 Φεβρουαρίου, 2011

«Έτσι μοιράζονταν οι μίζες του σκανδάλου με τον ΦΠΑ»

Αποκαλυπτικές πτυχές του μεγάλου σκανδάλου των επιστροφών ΦΠΑ σε εταιρείες-μαϊμού και λεπτομέρειες για τις μίζες που διοχετεύονταν σε υπαλλήλους αλλά και σε «ανώτερα στελέχη», περιέγραψε χθες 63χρονη εφοριακός, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 40 ετών και ήταν από τους πρώτους εμπλεκόμενους που οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Του Κώστα Καντούρη
Η εφοριακός Γεωργία Γεωργιάδου, προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ στην Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, είναι κατηγορούμενη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μαζί με δύο πρώην διευθυντές της υπηρεσίας (ο ένας δεν παρέστη και δικάζεται διά πληρεξουσίου συνηγόρου), δύο υπαλλήλους του τμήματος ΦΠΑ, έναν έμπορο, αλλά και τον χαρακτηριζόμενο «λογιστή του ΦΠΑ» Νικόλαο Κασσιμάτη. Η υπόθεση που εξετάζεται, για την οποία αναμένεται απόφαση την προσεχή Δευτέρα, αφορά παράνομες επιστροφές 800 εκατομμυρίων δραχμών σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης με έγγραφα που πιστοποιούσαν εξαγωγές, που όμως δεν είχαν γίνει ποτέ το διάστημα από τον Μάιο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999.
«Είμαι η μόνη που τιμωρήθηκα. Έχασα την υγεία μου και διαλύθηκε η οικογένειά μου», είπε απολογούμενη χθες η 63χρονη, η οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές της υπόθεσης για τις μίζες-μαμούθ που διοχετεύονταν σε εφοριακούς την περίοδο εκείνη και αποτελούν αντικείμενο γενικότερης εισαγγελικής έρευνας. «Μου το είπε επί λέξει ο έφορος. Εδώ θα έρχονται κάποια χρήματα, θα μας τα φέρνεις και εμείς θα τα μοιράζουμε», ισχυρίστηκε η εφοριακός. Όταν πάντως κλήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένα πρόσωπα, υποστήριξε πως πέραν των υπαλλήλων της εφορίας δεν είδε να παραδίδονται χρήματα σε άλλους. «Μου έλεγαν ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε επιθεωρητές, επόπτες, μέχρι και συνδικαλιστές, αλλά και ακόμη ψηλότερα», ισχυρίστηκε.
Η κατηγορούμενη στην απολογία της αναφέρθηκε εκτενώς στις πτυχές του σκανδάλου, τονίζοντας ότι τα κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν τα κενά του νόμου και πως η ίδια δεν ήταν σε θέση να αρνηθεί οτιδήποτε, φοβούμενη πως θα χάσει τη θέση της. «Για ποιον λόγο δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για ποιον λόγο δεν ήρθε ποτέ κανείς να μου πει πώς εγκρίνονται οι επιστροφές, τα στοιχεία των εταιρειών αυτών εγκρίνονταν από άλλα τμήματα της υπηρεσίας, δεν έχουν ευθύνη άλλοι υπάλληλοι», διερωτήθηκε απευθυνόμενη στο δικαστήριο η 63χρονη.
Μίλησε για τη 14η διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, που ήταν αρμόδια να ελέγχει τις συναλλαγές των εταιρειών του εξωτερικού, στις οποίες εμφανίζονταν ότι προορίζονται οι εξαγωγές. «Μέχρι το 2000 δεν είχε φτάσει ποτέ κανένα έγγραφο που να αναφέρει ότι έγινε έλεγχος στις εταιρείες αυτές», ανέφερε. «Βρέθηκα σε μια αλυσίδα από την οποία δεν μπορούσα να ξεφύγω, ούτε να κάνω κάτι διαφορετικό. Ναι, τώρα αναγνωρίζω πως ήταν λάθος μου, αλλά είναι αργά», είπε.
Στην απολογία της πάντως δεν δίστασε να αναφερθεί σε τέσσερα ονόματα διευθυντών της συγκεκριμένης εφορίας, οι δύο από τους οποίους είναι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, όπως και άλλων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν κατηγορήθηκαν και δεν έφτασαν στα εδώλια των ακροατηρίων.
«Είχαν διαφορά στη μίζα»
Εντύπωση προκάλεσε πως η εφοριακός στην απολογία της υποστήριξε ότι το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές αποκαλύφτηκε επειδή υπάλληλος συγκεκριμένης ΔΟΥ διαφώνησε με επιχειρηματία στο ύψος της μίζας για συγκεκριμένο ποσό επιστροφής και έτσι έγινε καταγγελία στο ΣΔΟΕ, που άρχισε τις έρευνες το 2001. «Ο ίδιος ο επιχειρηματίας μέσα στη φυλακή μου είπε ότι του ζητούσε ο υπάλληλος το 50% από την επιστροφή και όταν αρνήθηκε να δώσει τόσο μεγάλο ποσό άρχισαν οι καταγγελίες», ισχυρίστηκε επισημαίνοντας μάλιστα πως κάποιοι υπάλληλοι που είχαν εμπλακεί προήχθησαν και έγιναν μέχρι και ελεγκτές.
Το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ερευνήθηκε από το ΣΔΟΕ και εκτιμάται ότι τα ποσά που δόθηκαν σε εταιρείες-μαϊμού ζημίωσαν το δημόσιο με περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δραχμές. Ηδη έχουν κατηγορηθεί δεκάδες εφοριακοί και επιχειρηματίες σε διαφορετικές δίκες που διενεργούνται διαρκώς στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε με καταγγελίες εμπλεκομένων και ειδικά του Ν. Κασσιμάτη, ο οποίος κατέθεσε και χθες τα υπομνήματά του στο συγκεκριμένο δικαστήριο. http://www.agronews.gr/content/view/64782/200/lang,el/

Σχόλια