Απλοποίηση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ

Απλοποίηση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ
2 Απριλίου, 2011

Απλοποίηση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ

με στόχο την ενίσχυση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων προανήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που καταλόγισαν στην κυβέρνηση μεγάλες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ.
Το υπουργείο, ανέφερε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, στοχεύσει στο διπλασιασμό της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα 4,3 δισ. ευρώ που απορροφήθηκαν στους τελευταίους 15 μήνες, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για το ΕΣΠΑ. Ο υπουργός δήλωσε ότι «χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα προάγει την δυναμική της οικονομίας, με κοινωνική δικαιοσύνη ευημερία και συνοχή», ζητώντας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, λαμβάνοντας υπόψη τι διαχειρίζεται σήμερα η χώρα, κάτω από ποιες συνθήκες και ποιες είναι οι βέλτιστες πολιτικές». «Έτσι θα πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι έχουμε λύσεις και δεν είμαστε ένα ανίκανο και αδύναμο πολιτικό σύστημα, που δεν μπορεί να μπορεί να απαντήσει στην κρίση» είπε, συμπληρώνοντας πως από την πλευρά της η κυβέρνηση διαθέτει τη δύναμη, την απόφαση, τις πολιτικές και το σχέδιο για να πετύχει η χώρα. Ο πρώτος επερωτών βουλευτής, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή τους πίνακες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως ανέφερε, δείχνουν ότι οι Ελλάδα είναι στην 17η θέση στις απορροφήσεις σε όλα τα Ταμεία (ΕΤΠΑ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο Συνοχής). «Οι περιπέτειες συνεχίζονται και τώρα που χρειαζόμαστε την ρευστότητα στην αγορά και το ΕΣΠΑ είναι βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προσθέτει συνεχώς προβλήματα και προσπαθεί να τα κρύψει με την ωραιοποίηση», σημείωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοϊδης, ανέφερε ότι η χώρα είναι τέταρτη στις απορροφήσεις κοινοτικών πόρων και καταλόγισε πλημμέλειες στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες, συνέχισε, «φορτώνει η ΝΔ στην σημερινή κυβέρνηση». «Απορροφήσατε σε τρία χρόνια 725 εκατ. ευρώ μαζί με τις προκαταβολές, απορροφήσαμε 4,3 εκατ. ευρώ - έξι φορές παραπάνω πόρους σε 15 μήνες - κι έχουμε προγραμματίσει να διπλασιάσουμε την απορρόφηση. Δεν ανταποκριθήκατε στην ευθύνη που αναλάβατε σε σχέση με το ΕΣΠΑ και αυτό αποδεικνύεται από το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ το οποίο αφήσατε στα χέρια μας ημιθανές, πριν την λήξη του. Είχαν απομείνει 540 εκατ. ευρώ που δεν απορροφήσατε. Κι αυτό είναι αστοχία», τόνισε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πρόγραμμα για την προσπελασιμότητα, αποδίδοντας όμως την ευθύνη στην ΝΔ λέγοντας πως είχε υποβάλλει ελλιπείς φακέλους.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση «διαχειρίζεται την οικονομία σε κρίση και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις εκεί που πονάει», φέρνοντας ως παράδειγμα της πολιτικής της την προώθηση των εξαγωγών. «Υπάρχει Ταμείο Εξωστρέφειας, 100 εκατ. ευρώ, υπάρχει προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και ο εξαγωγέας να κάνει τη δουλειά του με μια κίνηση» κατέληξε ο Μ.Χρυσοχοϊδης. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια