Απογοήτευση από την αγοραστική κίνηση

Απογοήτευση από την αγοραστική κίνηση
3 Σεπτεμβρίου, 2008

Απογοήτευση από την αγοραστική κίνηση

Απογοητευμένοι από την κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων δηλώνουν περισσότεροι από έξι στους δέκα έμποροι, δηλαδή ποσοστό 63%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατίας-Δραγούμη-Βενιζέλου, συγκεντρώνει τους περισσότερους δυσαρεστημένους (77%), καθώς εκεί αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο τα έργα του μετρό, «κρύβοντας» τις βιτρίνες και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των υποψήφιων αγοραστών.

Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε σε δείγμα 300 εμπορικών επιχειρήσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), αν και οι καταστηματάρχες προσέβλεπαν στις εκπτώσεις για την αναζωογόνηση της αγοράς, αφού από την αρχή του καλοκαιριού η κίνηση ήταν «μουδιασμένη», μόνο το 37% δηλώνει ευχαριστημένο από την κίνηση, αν και τα ποσοστά ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.

Πιο ικανοποιημένοι από τον τζίρο τους στην περίοδο των εκπτώσεων -σε ποσοστό 52%- είναι οι καταστηματάρχες στη συγκριτικά «ακριβότερη» περιοχή της αγοράς του κέντρου, που περικλείεται από τις οδούς Τσιμισκή- Αγίας Σοφίας- Μητροπόλεως- Προξένου Κορομηλά.

Στο τρίγωνο Ερμού - Βασιλέως Ηρακλείου- Δημητρίου Γούναρη ικανοποιημένοι δηλώνουν σε ποσοστό 36%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ιστορικό κέντρο είναι 37%. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καλά φαίνεται ότι δούλεψαν στις εκπτώσεις μόνο 35% των εμπόρων, ενώ στη δυτική μόνο 38%.

Στην πλειοψηφία τους, οι καταστηματάρχες δήλωσαν ότι δούλεψαν μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες της περιόδου των χαμηλών τιμών και στη συνέχεια υπήρξε κάμψη. Αυξημένο κατά 7%, σε σχέση με την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων είναι το ποσοστό των εμπόρων (48%), που δήλωσαν ότι η αρνητική εικόνα της αγοράς οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Σχόλια