Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση
5 Φεβρουαρίου, 2008

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Η δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων είναι στο επίκεντρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και η τήρηση της απόφασης για ενοποίηση των Ταμείων (χωρίς να δεσμεύεται για σύσταση Ταμείου Τύπου).
παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων από τα υγιή οικονομικά ταμεία, αντί να ενισχύει τα ελλειμματικά ταμεία μέσω του προϋπολογισμού.
Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε σήμερα,να συμμετάσχει στην 24ωρη γενική απεργία της 13ης Φεβρουαρίου για το Ασφαλιστικό και ενδεχομένως και για μία δεύτερη κινητοποίηση.
Αύριο, η ΕΣΗΕΑ μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους που θα ενταχθούν στο Ταμείο των επιστημόνων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και εκεί θα φανούν οι προθέσεις για νέες κινητοποιήσεις.
Ο Δικηγορικος Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε για αύριο και για τις 13 Φεβρουαρίου 24ωρη απεργία.
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό δεν θα θίγουν τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 και η εφαρμογή τους θα ισχύσει από το 2013.
Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, η ενοποίηση σε 5 ή 6 Ταμεία της κύριας σύνταξης: ΙΚΑ (για τον ιδιωτικό τομέα), Δημόσιο, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), Επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και Τύπου, ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων, εκτός των περισσότερο προβληματικών, στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Συνολικά, θα υπάρξουν 16 ταμεία κύριας ασφάλισης και 11 επικουρικής.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα μείωση της σύνταξης κατά 8% για κάθε χρόνο που θα υπολείπεται από το γενικό όριο.
Σήμερα ισχύει ποινή 4,5%, αλλά απαγορεύεται η σύνταξη να περιοριστεί κάτω από το κατώτατο όριο που είναι 463 ευρώ και με την επικουρική μπορεί να φτάσει στα 620-630 ευρώ.
Εάν αρθεί ο περιορισμός για διατήρηση των κατώτατων ορίων, η σύνταξη θα συνδεθεί με το οργανικό (ανταποδοτικό) τμήμα και η καθαρή μείωση στο τελικό ποσό θα είναι 40%.

Σχόλια